Ministarstvo odbrane: Muzejski eksponati se najčešće koriste u filmovima i serijama 1Vojni muzej na Kalemegdanu Foto: Wikipedia

Eksponati Vojnog muzeja Srbije najčešće se iznajmljuju za snimanje filmova i serija sa temama iz nacionalne i vojne istorije, rečeno je Danasu u Ministarstvu odbrane.

Kako su istakli, za snimanje muzejskih predmeta najčešće im se obraćaju produkcijske ili televizijske kuće, kao i eminentni radnici u oblasti kulture.

“Muzejski predmeti takođe su i fotografisani radi objavljivanja u publikacijama sa temama iz nacionalne i vojne istorije i temama od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije”, navode u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo odbrane nedavno je u Službenom vojnom listu objavilo cenovnik pružanja usluga iz nadležnosti kulture. Najviše pažnje privukao je cenovnik koji se tiče Vojnog muzeja Srbije a koji se odnosi na iznajmljivanje muzejskih predmeta radi snimanja i fotografisanja. Tako se navodi da iznajmljivanje pištolja po danu košta 2,500, puške 3,500, a mitraljeza 6.000 dinara. Trideset hiljada dinara treba izdvojiti po danu za iznajljivanje sablje, mača ili kubure, dok iznajmljivanje topa ili borbenog motornog vozila košta pedeset hiljada. Pirotehničko ispaljenje iz puške košta osam, a iz mitraljeza jedanaest hiljada dinara.

Iz Ministarstva odbrane objašnjavaju da je iznajmljivanje muzejskih eksponata za snimanje i fotografisanje uvek je bila praksa koja se sprovodi u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima koji konkretno uređuju pružanje usluga iz nadležnosti kulture, odnosno muzejske delatnosti i materijalnog poslovanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

“Pravilnik o muzejskoj delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije donet je 2016. godine i od tada se izrađuje Cenovnik pružanja usluga iz nadležnosti kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, koji se donosi svake godine”, ističu u ministarstvu.

Kako dodaju, mogućnost iznajmljivanja muzejskih predmeta postojala je i pre donošenja navedenog Cenovnika.

“Ustanove kulture tada su, svaka za sebe, izrađivale cenovnike, koje su odobravale nadležne starešine u skladu sa tadašnjim propisima o materijalnom poslovanju i drugim propisima iz oblasti kulture”, navode iz ministarstva.

Objašnjavajući proceduru iznajmljivanja iz ministarstva napominju da je potrebno je da pravno ili fizičko lice podnese molbu nadležnoj organizacionoj jedinici za kulturu u Ministarstvu odbrane.

“Nakon donošenja odluke o iznajmljivanju muzejskih predmeta, sledi zaključivanje ugovora sa pravnim ili fizičkim licem kome se predmet iznajmljuje. Pravno ili fizičko lice plaća osiguranje predmeta na određen vremenski period na koji se muzejski predmet iznajmljuje, a cena osiguranja određuje se na osnovu procenjene vrednosti predmeta ili tržišne cene, u zavisnosti o kom predmetu se radi. Rok za vraćanje predmeta određuje se u zavisnosti od svrhe za koju se predmet koristi”, ističu u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari