vojskafoto BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme je planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja zemlje da ojača svoju odbranu prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije, saopšteno je danas.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da stoga odbacuje „apsurdne i maliciozne tvrdnje takozvanog premijera privremenih prištinskih institucija (Aljbina Kurtija) u kojima je naoružavanje Vojske Srbije doveo u vezu sa eskalacijom situacije u regionu“.

„Kao suverena i međunarodno priznata država, u skladu sa politikom proklamovane vojne neutralnosti Srbija otvoreno i transparentno sprovodi proces jačanja svoje vojske izražavajući, pri tome, jasan stav da takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome u okruženju. U prilog tome govori i činjenica da je Srbija članica i kontributor regionalnih inicijativa koje se bave kontrolom naoružanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u isto vreme „Aljbin Kurti i njegova privremena administracija, protivno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim pravnim aktima, vrši naoružavanje sopstvenih ilegalnih vojnih formacija čija je jedina namena etničko čišćenje preostalog srpskog naroda u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari