Ministarstvo odbrane: Poginuli piloti Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević 1Poginuli piloti Foto: MOD

Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica u selu Brasina.

On je istakao da su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić danas obišli mesto pada aviona i razgovarali sa očevicima.

– Avion je neposredno pre poletanja kompletno pregledan u skladu sa procedurama, kada je utvrđeno da je spreman i ispravan za izvršenje zadatka. Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković su nakon završetka uviđaja vojnih i civilnih organa formirali komisiju za ispitivanje vanrednog događaja, odnosno stručnu komisiju koja će se baviti uzrocima udesa vazduhoplova MiG-21, rekao je major Gujanica.

On je dodao da „pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa dubokim bolom žale za poginulim kolegama i upućuju najiskrenije saučešće njihovim porodicama“.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Predhodno je danas tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović izjavio je da su u padu aviona MIG 21 Vojske Srbije jutros u selu Brasina kod Malog Zvornika poginula oba pilota, a da je jedan meštanin povređen.

Obradović je za „Večernje novosti“ potvrdio da se avion srušio u selu Brasina, kod rudarskog naselja.

Po njegovim rečima, bilo je reči da je pilot katapulirao, „ali je, sasvim izvesno, da su poginula oba pilota“, a da je jedna osoba povređena.

Povređen je jedan meštanin iz Brasine u čijoj blizini kuće se dogodila tragedija, navodi portal „Novosti“, a prema izveštajima RTS, on je sa opekotinama primljen u lozničku bolnicu.

U bolnici su rekli da je muškarac (1961) ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svestan i orijentisan, navodi RTS.

Tokom dana Ministarstvo odbrane potvrdilo je pogibiju dvojice pilota u padu lovačkog aviona Mig-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika i dodalo da su formirane komisije za utvrđivanje uzroka udesa.

Kako je ranije navelo Ministarstvo odbrane, avion MiG-21 Vojske Srbije, koji se srušio jutros oko 9.10 časova u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, pregledan je u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let. Prema saznanjima N1, Mig-21 je poleteo sa aerodroma u Batajnici.

Meštanin Stanoje Grujić je za RTS ispričao šta se jutros događalo.

„Prvo je bio jak zvuk aviona i nisko je leteo, izeleteli smo iz kuće ja i supruga, bilo je bezazleno, borio se, okretao. Onda je bio pad, posle se jak dim podigao, odmah sam otišao kolima, odigralo se u vrlo kratkom vremenu“, ispričao je Grujić.

Kad je došao na lice mesta, meštani su se okupili, a čula se i naknadna pucnjava.

Pilot Mandić: Upozoravali smo, ali nas niko nije slušao

Bivši pilot Boriša Mandić kazao je da je pogibija pilota u letilici MIG-21, koja se danas dogodila u rejonu Malog Zvornika, „katastrofa nemerljivih razmera“.

Mandić je rekao da su nastradali piloti bili njegovi đaci.

„To su moji studenti, duboko žalim i saučestvujem u bolu njihovih porodica. Biće vremena da se o svemu tome priča i da se izvuku pouke. Treba sesti za sto i izvući pouke da se ovakve nesreće više ne bi ponavljale“, kazao je Mandić za nova.rs.

Naveo je da je godinama leteo u MIG-u 21 i da je mnoge pilote naučio da lete.

„Mi smo godinama savetovali predlagali nudili rešenja, ali nas niko nije poslušao“, rekao je Mandić.

On dodaje da je reč o malobrojnoj populaciji pilota, koja, kako objašnjava,“mnogi znači, koja je previše skupa, a gubi se…“

„Biće dana da trezveno kažemo, ljudi desilo se to, to više ne sme da se radi“, zaključio je Mandić.

Vučić uputio saučešće: Nacionalna tragedija, nemamo dovoljno pilota

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije (VS).

Dvojica pilota poginula su pre podne pri padu lovačkog aviona Mig-21 kod sela Brasina, između Malog Zvornika i Banje Koviljače.

„Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini“, kazao je Vučić, prenelo je Predsedništvo.

Vučić je izjavio da su porodice izgubile svoje najmilije, Vojska Srbije „izuzetne patriote i profesionalce“, a cela zemlja „heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti“.

Tokom uključenja za TV Pink iz Istanbula, Vučić je kazao da su to stvari koje se dešavaju celom svetu, ali da je veliki problem, pored porodične tragedije, takođe i broj pilota kojima raspolaže VS i da zato ova nesreća predstavlja nacionalnu tragediju.

„Ovde je najveći gubitak u ljudima, a što se aviona tiče – imamo bolje i modernije“, rekao je on.

Vulin: Tragedija cele zemlje i naroda

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je danas telegram saučešća porodicama poginulih pilota i naveo da je gubitak svakog ljudskog života „tragedija za porodicu i prijatelje, a smrt vojnika je udarac i tragedija za čitavu zemlju i narod“.

„Izgubili smo drugove, oficire, borce, a Srbija je ostala bez dvojice pilota koji su odbranu svoje zemlje i naroda stavljali iznad svega. Utehe nema, ima samo saznanja da smo imali čast da sa njima učimo i radimo“, naveo je Vulin.

On je istakao da Vojska nikada ne zaboravlja i zauvek pamti hrabrost i vernost svojih pripadnika.

„Brinućemo o vama, poštovane porodice, kao da su oni još sa nama, vojska nikada ne napušta svoje najbolje. Ma koliko bolelo, bićemo zajedno i u vremenu koje dolazi“, poručio je Vulin.

Dve komisije utvrđuju okolnosti pada aviona

Vulin je u drugom dnevniku RTS-a rekao da dve stručne komisije na terenu rade na rasvetljavanju okolnosti pod kojima su nedaleko od Malog Zvornika u padu vojnog aviona poginula dva pripadnika Vojske Srbije, ali da „ne može da ih požuruje“.

Istakao je da ne može da kaže kada će biti poznati rezultati istrage, ali da će članovi komisija „dati sve od sebe“ i da će nalaze prvo dostaviti nadležnom tužilaštvu koje će odlučiti da li će i kada oni biti prosledjeni javnosti.

Ministar odbrane je naveo da avion nije imao crnu kutiju, kao i da je u pitanju bio redovan letački zadatak kakvi se obavljaju svakodnevno.

„Strašna tragedija je pogodila i Vojsku Srbije i naš narod. Tragedije kada se dese uvek strašno zabole“, rekao je Vulin i dodao da svaki put kada neko poleti zna da rizik postoji.

Prema njegovim rečima nijedan vojni avion ne može da poleti „a da nema pet potpisa“, i to potpise četiri mehaničara i drugih koji proveravaju avion, a peti je potpis samog pilota.

Lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jutros u 9.10 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, a poginula su oba pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, dok je povredjen meštanin u čije je dvorište avion pao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.