vojskafoto BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

U Srbije je jutros počela vojna vežba “ Vihor 2024″ koja će, na više lokacija, trajati do 21. aprila, saopštilo je ministarstvo odbrane Srbije.

U saopštenju piše da je to „višestepena združena taktička vežba s bojevim gađanjem“ i da se izvodi na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na „plovnim putevima“ Srbije.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva biće jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela, dodalo je ministarstvo.

Na vežbi učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente vojske.

Cilj je dalje unapređenje obučenosti i osposobljenosti pripadnika vojske „za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga“.

Kako je navedeno, cilj vežbe je i unapređenje obučenosti komandi i jedinica „i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije“.

Na vežbi, po scenariju, „komande i jedinice će rešavati raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi sa planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu“.

Takve vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, dodaje se.

Vežba je počela na osnovu direktive predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari