Ministarstvo odbrane: U Nišu u toku obuka vojnih službenih pasa za specijalna dejstva 1Foto: Ministarstvo odbrade/Vojska Srbije

U Centru za obuku pasa u Nišu u toku je obuka vodiča i službenih pasa za antiterorističke i protivdiverzantske akcije u specijalnim i jedinicama vojne policije Vojske Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo navodi da obuku pohađaju profesionalni vojnici, vodiči pasa koji u Centru stiču znanja i veštine neophodne za upotrebu pasa u specijalnim operacijama Vojske Srbije i pružanje prve pomoći u slučaju bolesti ili povrede psa u toku realizacije zadatka.

„Uporedo sa obukom vodiča vrši se i obučavanje pasa, koji su uzgojeni u Centru i posebno odabrani za ovu namenu i koji će nakon uspešno završene obuke biti upućeni u jedinice Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da osposobljavanje za ove dužnosti traje više meseci.

„U skladu sa zadacima za koje su psi namenjeni, za to vreme se realizuje opšta obuka i uvežbavanje specifičnih aktivnosti, kao što su napad, odbrana, savladavanje prirodnih i veštačkih prepreka, upadi u objekte i motorna vozila i neutralisanje protivnika“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari