Ministarstvo odbrane zakočilo izgradnju Sportskog kompleksa „Senjak” u Valjevu 1Budući izgled SK Senjak Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam

 

Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije je još pre četiri meseca završio urbanistički projekat za uređenje i izgradnju sportskog kompleksa „Senjak”, međutim realizacija ovog projekta je na dugom štapu jer se deo kompleksa nalazi u zoni zabranjene gradnje, piše Portal Kolubarske.rs.

Oni podsećaju da je reč lokaciji na kojoj već postoji fudbalski teren sa prirodnom travom i montažnim tribinama, kao i poslovno-ugostiteljski objekat, park sa spravama za vežbanje i parking. U okviru tog sportsko-rekreativog kompleksa nalazi se i objekat strelišta koji je ruiniran i godinama se ne koristi.

– Nismo saglasni sa izradom urbanističko-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju sportskog kompleksa Senjak. Izgradnja stadiona i svlačionice je planirana u zoni zabranjene gradnje i ograničenog kretanja – 100 metara od granice kompleksa HK Krušik, prema Pravilniku o zaštiti na radu pri izradi eksploziva i baruta, i manipulisanju eksplozivima i barutom. Ostali sadržaji sportskog kompleksa Senjak su planirani u zoni ograničene kontrole gradnje oko HK Krušik i isti ugrožavaju sigurnost i tajnost vojnog postrojenja, navedeno je u odgovoru Ministarstva odbrane na zahtev Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove u vezi sa izradom dokumentacije za uređenje i izgradnju sportskog kompleksa „Senjak”.

Nadležno Odeljenje Gradske uprave je Ministarstvu vojnom ovaj zahtev uputilo 14. marta ove godine, u toku izrade urbanističkog projekta u fazi dobijanja lokacijskih uslova, a odgovoreno je nakon više od mesec dana.

Ministarstvo odbrane zakočilo izgradnju Sportskog kompleksa „Senjak” u Valjevu 2
Streliše Foto: Kolubarske.rs

S obzirom na to da je Ministarstvo odbrane navelo da nije saglasno sa izradom urbanističko-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju sportskog kompleksa imajući u vidu zonu zabrajene gradnje, člana Gradskog veća Vladimira Miškovića smo pitali koliko to utuče na realizaciju projekta?

Mišković kaže da je stav Ministarstva odbrane usporio planove i realizaciju tog projekta, ali da predstoje razgovori kako bi ova situacija bila rešena.

– Prilikom izrade urbanističko-tehničke dokumentacije za uređenje i izgradnju sportskog kompleksa „Senjak” morali smo da pribavimo sve lokacijske uslove, tako da smo se obratili i Ministarstvu odbrane s obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalazi vojna fabrika. Krušik prema zapadu ima zonu odbrane od nekih 100 metara koja praktično ulazi u parcelu koja je u vlasništvu Grada, na kojoj se već nalaze objekti sportskog centra „Senjak”. To drugim rečima znači da „Krušik” tuđom parcelom brani svoju. Međutim, to nije bitno samo zbog izrade ovog urbanističkog projekta sportskih terena, to je bitno i zbog toga što je Planom generalne regulacije predviđena izgradnja i saobraćajnice prema Petom puku. Tako da sve to otvara niz pitanja pa smo tražili sastanak sa nadležnima u Ministarstvu odbrane, Sektoru za vanredne situacije i sa svima koji su relevantni za ovaj slučaj. U suštini, ovo je situacija koja može da se reši i mi ćemo se truditi da je što pre rešimo. Trenutno jesmo u fazi čekanja, očekujemo poziv na sastanak iz Ministarstva odbrane, kaže Mišković.

Prema projektu sportskog kompleksa u tu zonu odbrane ulazi fudbalski teren, ali ne i zatvoreni bazen. Mišković naglašava da je zahtev Ministarstvu odbrane upućen u toku izrade urbnističkog projekta kada se dobijaju lokacijski uslovi.

– Za sada imamo urbanistički projekat. Sledi dalja razrada tehničke dokumentacije, projekat za građevnsku dozvolu, projekat za izvođenje nam tek predstoji, ali ništa od toga nećemo, ali i ne možemo da radimo, dok ne rešimo ovo pitanje zone zaštite. Ponavljam da je Institut za arhitekturu i urbanizam uradio projekat u skladu sa Planom generalne regulacije „Sever”. Praktično smo došli u jednu kontradiktornost da nam Plan kaže jedno, uslovi koje dobijamo kažu nam drugo, jedna parcela se brani tuđom…, i to moramo rešavati, navodi Mišković, pišu Kolubarske.

Ministarstvo odbrane zakočilo izgradnju Sportskog kompleksa „Senjak” u Valjevu 3
Trenutni izgled SK Senjak Foto: Kolubarske.rs

Član Gradskog veća odgovara potvrdno na pitanje da li će biti izmena dela urbanističkog projekta sportskog kompleksa „Senjak” ukoliko se ne iznađe neko rešenje u vezi sa zonom zaštite.

Izgradnjom SK „Senjak” Valjevo bi konačno dobilo zatvoreni bazen

Prema projektu Instituta za arhitekturu i urbanizam planirani sportski kompleks „Senjak“ podeljen je na tri zone: prostor za uređenje i izgradnju zatvorenog bazena; fudbalski teren sa veštičkom travom, atletska staza i objekti za svlačionice i smeštaj pratećih sadržaja; i izgradnja i uređenje objekta strelišta.

Kompleks zatvorenih bazena imaće veliki i mali bazen. Veliki je namenjen plivanju i vaterpolu, imaće osam plivačkih staza sa startnim blokovima sa jedne strane bazena, dok je mali bazen namenjen za rekreaciju građana i za obuku neplivača.

Fudbalski teren dimenzija 100 x 50 metara, za profesionalno i rekreativno bavljenje sportom, imao bi tribine sa istočne strane za oko 1.000 gledalaca. Ispod tribina predviđene su po tri svlačionice, kancelarijski prostor, magacini za sportsku opremu i tehničke prostorije. Planirane su i manje tribine sa zapadne strane, bez dodatnih sadržaja. Oko fudbalskog terena planirana je atletska staza standardne dužine 400 metara sa najmanje osam traka.

Ministarstvo odbrane zakočilo izgradnju Sportskog kompleksa „Senjak” u Valjevu 4
Budući izgled SK Senjak Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam

Urbanističkim projektom predviđeno je rušenje postojećeg objekta strelišta i izgradnja novog objekta ka istoku sportskog kompleksa.

Procenjena investiciona vrednost za sportski kompleks „Senjak”, koji bi se prostirao na površini od skoro 5,5 hektara, je oko dve milijarde dinara. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, ranije je za Kolubarske.rs izjavio da bi „Grad, možda, taj projekat mogao sam da finansira tako što bi se radilo iz nekoliko faza više godina, ali će lokalno rukovodstvo pokušati da konkuriše i obezbedi novac iz republičke kase”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari