Ministarstvo pokazalo sluh za primedbe studenata 1Foto: Stefana Savić

Organizacija mladih „Omladinska mreža Srbije“ saopštila je juče da je dobila uveravanja od Ministarstva zdravlja da neće doći do ukidanja studentskih poliklinika u Srbiji.

Planom optimizacije mreža zdravstvenih ustanova predviđeno je da se tri studentske poliklinike (u Beogradu, Novom Sadu i Nišu) pripoje domovima zdravlja i da sa njima postanu jedno pravno lice, što je prethodnih dana izazvalo negodovanje jednog broja organizacija koje se bave zaštitom prava mladih. Javna rasprava o planu optimizacije traje do 22. februara, a kako je za Danas kazao Danilo Potparić, predsednik Omladinske mreže Srbije, predstavnici Ministarstva zdravlja su na sastanku poručili da ovaj plan nije konačno rešenje, te da ministarstvo ima sluha za primedbe poručujući da neće biti gašenja studentskih poliklinika.

Istovremeno, Marija Obradović, direktorka Studentske poliklinike, u kratkoj izjavi za Danas kazala je da je „ostvarena pozitivna komunikacija između studenata i ministarstva u pravcu toga da se zadrži stari model rada studentske poliklinike, za koji je iskustvo pokazalo da je bolji“.

Na vest o mogućem gašenju Studentske poliklinike juče je reagovao  Beogradski centar za ljudska prava kao i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA).

IZ BCLJP-a poručili su da Zavodi za zdravstvenu zaštitu studenata u Srbiji obezbeđuju zdravstvenu zaštitu za više od  250.000 studenata i studentkinja koji predstavljaju posebnu kategoriju stanovništva.

„Spajanjem zavoda sa domovima zdravlja veliki broj studenata i studentkinja ostao bi bez zdravstvene zaštite ili za vreme boravka u svom mestu stanovanja ili tokom boravka u mestu studiranja jer bi se u tom slučaju morali opredeliti za izabranog lekara samo u jednom od ta dva mesta, dok bi u drugom mogli dobiti samo hitne usluge“, naveo je BCLJP.

Istovremeno MASA je navela da bi se integracijom studentske poliklinike u Beogradu sa domom zdravlja ugasio stacionar koji postoji u okviru studentske poliklinike, i da je pitanje gde bi se smeštali bolesni studenti koji u Beogradu ne žive sa roditeljima, posebno studenti iz studentskih domova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari