Ministarstvo pravde: Savet Evrope pozdravio poboljšanje uslova u zatvorima u Srbiji 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je danas da je Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Saveta Evrope saopštio da je „primećen izvestan napredak“ u zatvorskom sistemu Srbije.

To ministarstvo je u saopštenju navelo da je CPT pozdravio poboljšanje uslova za smeštaj osudjenih i pritvorenih lica.

„U izveštaju sačinjenom na osnovu posete kazneno-popravnim ustanovama u martu 2021. CPT je pohvalio mere srpskih vlasti na poboljšanju materijalnih uslova u zatvorima“, navelo je ministarstvo.

Direktor Uprave Ministarstva pravde za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da izveštaj pokazuje „realne rezultate“ dugogodišnjih napora Ministarstva pravde na rešavanju pitanja smeštajnih kapaciteta u zavodskim ustanovama.

Ukazao je da to pitanje „opterećuje zatvorske uprave i mnogo bogatijih država Evrope“.

„S obzirom da se CPT bavi pitanjem torture, posebnu težinu ima i to što ne postoji primedba na račun sistemskog nečovečnog postupanja, jer tako nešto ne postoji u srpskim zatvorima“, naglasio je on.

Carević je istakao da su zbog dva slučaja, koje je Komitet naveo kao izolovane primere prekomerne upotrebe sile, pripadnici Službe za obezbeđenje suspendovani sa posla i disciplinski kažnjeni zbog teže povrede radnih obaveza.

On je ukazao da Uprava izveštaje CPT ozbiljno razmatra i primenjuje sve preporuke poput onih da se poboljšaju materijalni uslovi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici (SZB) u Beogradu i pritvorskim jedinicama u Beogradu i Zabeli.

„SZB je posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i uvažićemo preporuke i za ovu ustanovu“, rekao je on.

Naglasio je da će Okružni zatvor u Beogradu uskoro imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime će, kako je ukazao, stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postati prošlost.

Naveo je da KPZ u Zabeli ima tri nova paviljona za smeštaj 660 osoba i da je u toku je izrada projekta za izgradnju nove pritvorske jedinice.

Dodao je da će do kraja 2022. početi izgradnja još dva paviljona u ovom zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari