Ministarstvo pravde: Javnim beležnicima elektronske prijave o nepokretnostima 1Foto: Ministarstvo pravde

Građani koji prodaju, na poklon primaju ili nasledjuju nepokretnost kod javnog beležnika od ove godine ne podnose poreske prijave za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava, nasledje i poklon, kao i poreza na imovinu, već sve činjenice važne za oporezivanje mogu izjaviti kod javnog beležnika, saopštilo je danas Ministarsvo pravde Srbije.

Ispravu ili odluku, izjašnjenja i podatke od značaja za utvrdjivanje poreske obaveze javni beležnik će elektronski dostaviti Poreskoj upravi i organima lokalne porske administracije, koji po službenoj dužnosti utvrdjuju poresku obavezu i rešenje dostavljaju gradjanima na adresu prebivališta.

Izmene Zakona o porezima na imovinu, čija je primena počela 1. januara 2020. godine, uvode postupanje organa Poreske uprave i organa lokalne poreske administracije po službenoj dužnosti umesto po poreskoj prijavi – kako je bilo do sada, u svim slučajevima kada ispravu ili odluku koja se odnosi na nepokretnost i po osnovu koje nastaje poreska obaveza sačinjava javni beležnik.

Gradjani sada za sve poslove u vezi sa prometom nepokretnosti i nasleđivanja nepokretnosti više ne posećuju šaltere četiri različite službe (vadjenje izvoda iz lista nepokretnosti, podnošenje zahteva za uknjižbu, jer od 1. jula 2018. godine javni beležnici podnose elektronski ispravu na upis u katastar za gradjane, podnošenje poreske prijave Poreskoj upravi, podnošenje poreske prijave u opštini), već ih obavljaju u kancelariji javnog beležnika.

Ministarstvo pravde je navelo da su do sada javni beležnici dostavili oko 400.000 elektronskih isprava za upis u katastar za gradjane, i na taj način budžetu Srbije uštedeli više od 28 miliona dinara, a gradjanima 1,5 miliona dana, koliko bi bilo potrebno za obilazak šaltera različitih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari