Ministarstvo: Prijaviti svaki slučaj vršnjačkog nasilja

Ostavite komentar


  1. Na temu VRŠAČKO NASILJE sam pisao još pre desetina godina, ali ne za neke druge ciljeve; nego kao prosvetni radnik sa pedagoške strane dok sam radio u učionici i predavao matematiku od petog do osmog razreda u seoskim školama sve do penzije 2013.godine.
    Takođe, sam učestvovao komentarima u predhodnoj dekadi 21 veka da je to samo posledica socijalnog raslojavanja društva, gubljenja sistema vrednosti u društvu , neuređenosti drćave-koja je postala partiska i autokratska.
    Najgore od svega je što je školski sistem „prepisivački“ sa zapada i nije formiran na osnovu pravih pedagoških principa naše pedagogoje i psihologije -koja je nasušna potreba u sklopu formiranja ličnosti deteta od jaslića do punoletstva.
    Sve ovo što se događa u školama i porodicama su samo posledice jednog bneuređenog sistema društva i drćave.
    Policiskim metodama i !puštanje boca“ na ulicu i prepuštanje dece takozvanim nevladinim organizacijama i drugim pojedincima-nije pravi način rešavanja ovog problema; nego se samo „nasilje umnožava“ od porodice do škole, kada se formira jedan liberalno-kapitalističko-robpvlasdničko društvo, u kome roditelji dece i sama deca nemaju nikakva prava kao ličnosti u suštinskom poimanju slobode i pravde i prava.
    Naravno praviti sistem školstva koji odgovara kopmanijama, koje čim nestane profita, beže iz Srbije u drugim zemljama gde je jeftina radna snaga i gde se moće vršiti eksplotacija, skupo će da košta našu državi, drušrvo i školstvo.
    Pogledajmo sadašnje štrajkove! Kada smo mi štrajkovali išli smo prvenstveno na uređenju školskog sistema- interdisiplinarno na uvođenju inovacija u vaspitno-obrazovnom rad;, a sada su štrajkovi samo puko sredstvo manipulacija određenih grupacija(kao i sindikati uopšte) u zemlji ili iz inostranstva. NJih i državu u suštini ne zanima ni pedagogija ni dečja psihologija ni razvojna psihologija, ni pedagoške metode sa psihologijom ličnosti deteta, ni metodike ni sociologija-samo PROFIT ili RILIJALITI ŠOU da se zaglupljuju roditelji i deca i tako se stavara još gore stanje haosa u porodicama i školama!
    Rasturanje porodice i nasilje u školama je problem o kome treba da govore na trelevizijama oni koji su kompententni, nikako mediokritetski političari ili ministry, kojima to nije ni struka ni imaju ikakvo znanje da se o tome traže prava rešenja.
    U 20 veku su bile naučne tribine, kongresi- prenosila televizija i saopštavalo se u novinama o zaklčjućci za rešavanje određenih problema i načine rešavanja tih problema u praksi ućionice.
    Sada ako se gleda televizija celoga dana, samo može čovek da POBLESAVI-od primitivizma:PAROVI, ZADRUGE, KURSADŽIJE-rilijalitgi šou; gde se iskrivljuje slika deci u vremenu puberteta i adoloscencije; I tako postaju sociološko-emotivno asocijativne ličnost,iod kojih se kasnije na ulicama stvaraju tkz HULIGANI, s kojima se manipuliše i tako na jeftin način dobijaju glasači da se sačuva ili ovsaja vlast i stiče bogattsvo pljačkom na našim nesrećama sve od 1989-2018.godine.
    Vratimo PEDAGOGIJU, PSIHOLOGIOJU, SOCIOLOGIJU i metodike profeorima među decom u učionice i otvorimo sadržaje na televizijama , koji će podsticati stvaralaštvo umesto destrukciju i primitivizam. Umesto ministra i partija i RILIJALITI ŠOU(zaglupljivanja naroda) pustimo da našoj deci budu uzori stvaraoci, koji će da govore na televizijama, zajedno sa njihovim vaspitačima iz učionica.
    Tako će da se smanji nasilje-nikako UVOĐENJEM policije u dvorišta, a oni neka obavljaju posao na ulicama sa narkomanijom i kriminalcima, ali samo u uređeno pravnoj državi na vladavini prava, pravde i morala.
    Zakoni I MORAL mora da važe za sve(bez partiskih i tajkunskih ili kompaniskih intersa) od običnog čoveka do Presednika države.
    Miroslav B Mladenović Mirac Vlasotince, Srbija, matematičar u penziji
    26.septembar 2018.g. Vlasotince, Srbija

    1. Skoro nisam procitala bolji opis stanja u drustvu.E,ovakvi se profesori pamte u zivotu,al ih nema vise…….

  2. Kome prijaviti vršnjačko nasilje za vreme školskog raspusta a nasilje se desi na ulici ne u školi? Dete završilo na operaciji zbog višestrukih preloma nosa

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.