Ministarstvo prosvete o izmenama udžbenika biologije: Odluka u interesu dece 1Foto: V. Andrić/ Danas

Šta je konkretno sporno u sedam, od osam odobrenih udžbenika biologije za osmi razred i koje nedostatke izdavači treba da otklone i dalje je nepoznanica, jer niti su izdavačkim kućama stigli dopisi šta treba da izmene, niti je izveštaj radne grupe Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) dostupan javnosti.

Zašto je izveštaj radne grupe koja je uočila nedostatke u udžbenicima biologije tajna i ko su članovi te grupe, pitanja su na koja nam iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili.

Ni u Zavodu nisu hteli da otkriju sastav komisije.

– Ono što jeste bilo diskutabilno, odnosno oko čega se podelila javnost, je da li deca tog uzrasta imaju dovoljno psihološkog i sociološkog predznanja da razumeju interpretacije nekih novih ideologija, saznanja, teorija. Razumljivo je da komisija sastavljena isključivo od biologa i u cilju odobravanja udžbenika iz biologije ne može na ovaj način da sagleda celokupnu oblast. Upravo zato je bilo potrebno razmotriti podrobno ovu temu. U ovom slučaju, smatramo samo dobrim i korisnim da se u društvu pokrenula diskusija o nečem ovako važnom i da su sve struke donele odluke iz svojih domena, u najboljem interesu dece – naveli su u pisanom odgovoru iz Ministarstva prosvete redakciji Danasa, podsećajući na stav Nacionalnog prosvetnog saveta da je program biologije u redu, ali da je potrebno voditi računa da učenici imaju potrebna predznanja iz psihologije i sociologije.

Kako je Danas ranije pisao, svi udžbenici biologije za osmi razred koji su trenutno na tržištu su dobili rešenje o odobravanju koje je potpisao ministar prosvete, nakon stručne procene komisija ZUOV-a da su usklađeni sa programom i standardima kvaliteta.

Udžbenike nije pregledala samo jedna komisija jer je više rukopisa stiglo na odobrenje u isto vreme, ali u njima su, po pravilu, jedan profesor univerziteta ili naučni savetnik sa instituta, jedan nastavnik i jedan zaposlen u ZUOV-u (u slučaju da je zauzet dodaje se još jedan nastavnik).

Nadležne smo pitali i da li će pokrenuti pitanje odgovornosti komisija ZUOV-a koje su pregledale pomenute udžbenike biologije i dale „zeleno svetlo“ da mogu koristiti u nastavi, jer je sada ispalo da svoj posao nisu uradile savesno.

Zanimalo nas je i da li će biti skinuti sa liste spoljnih saradnika ZUOV-a i da li će morati da vrate isplaćene honorare, jer najnovija odluka sugeriše da je bilo propusta u njihovom radu.

– ZUOV u roku od dva meseca, u okviru i drugih poslova iz svoje nadležnosti, mora da pregleda 400 udžbenika što nije nimalo lak posao. Svako formiranje komisije je zasnovano na oblasti koja se obrađuje u okviru tog predmeta, odnosno u skladu sa propisanim programom. Nećemo kriviti unazad ko je kako radio, već ćemo zamoliti izdavače da u najskorijem roku isprave određene lekcije i da deci ponudimo najbolje udžbenike što možemo. Svakako, moderno doba i različita razmišljanja u vezi sa određenim temama vode i ka preispitivanju načina pregledanja udžbenika što je tema za razmišljanje u Ministarstvu – naveli su iz vrha prosvetne vlasti.

Iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanje šta zaključci radne grupe o neodgovarajućem sadržaju u lekciji o biološkom smislu adolescencije znače za učenike koji trenutno pohađaju osmi razred, budući da je najavljeno da će udžbenici biologije biti izmenjeni za narednu školsku godinu.

– Treba imati u vidu da nastavnici realizuju obrazovno-vaspitni rad na osnovu važećih programa nastave i učenja i takođe imaju ulogu u korišćenju udžbenika. Ukoliko uoče neke nejasnoće, mogu učenicima na to da ukažu i da ih koriguju. Baš kao što su na određene nejasnoće ukazali pojedinci. Svi zajedno možemo doprineti i kvalitetnoj diskusiji u stručnoj i široj javnosti, kako bismo u skladu sa vremenom pažljivije ponudili deci nastavne sadržaje, vodeći računa pre svega o njihovoj zrelosti i uzrastu i predznanjima – poručili su iz Ministarstva prosvete.

Šta sa istorijom i sociologijom?

Upitani da li će posle biologije biti preispitani udžbenici istorije i sociologije, na koje je lider Pokreta Dveri Boško Obradović takođe imao zamerke, iz Ministarstva kažu da je ZUOV proverio njegove navode i utvrdio da interpretacije ovih sadržaja odgovaraju uzrastu učenika i njihovim predznanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.