Ministarstvo prosvete pojasnilo kako će izgledati povratak dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" posle tragedije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ ,“Vladislav Ribnikar'“ i Školskim timom za krizne intervencije, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija, saopštilo je Ministarstvo prosvete povodom Plana intervencije u krizi za Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“.

Oni su dodatno pojasnili da taj tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta) su svakodnevno u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna – učenicima, nastavnicima, roditeljima. Ovaj vid podrške obezbeđen je i za naredni period.

– Danas je počeo i prihvat učenika od prvog do četvrtog razreda, odnosno organizovan je produženi boravak, i biće realizovan svakog narednog dana. I u ovoj situaciji Ministarstvo prosvete i škola rukovode se preporukama i mišljenjem stručnjaka. S obzirom na veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečjih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike. To ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima – navode oni.

Kako dodaju, nastava će se uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima.

-​ Na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira. Organizovana stručna podrška profesionalaca iz naših najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što pre oporave od traume.
Takođe, nakon juče održanog Saveta roditelja, većina roditelja je stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života – kažu nadležni.

Oni naglašavaju da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima OŠ „Vladislav Ribnikar“, u najboljem interesu učenika.

– Takođe, škola i Školski tim će roditelje učenika obaveštavati putem redovnih kanala komunikacije – istakli su u Ministarstvu prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari