Ministarstvo prosvete: Upis dece u prvi razred osnovne škole počinje sutra 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu počinje sutra, u četvrtak, 1. aprila 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U saopštenju se nevodi da roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić podsetio je da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

„Već prve nedelje roditelji su zakazali termin za oko 14 odsto budućih prvaka“, rekao je Ružić.

Deca se prijavlju tako što roditelj ili staratelj elektronski zakažu termin i dovedu dete u zakazanom terminu.

Neophodno je da imaju ličnu kartu prilikom upisa.

„Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem, izvod iz matične knjige rodjenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohadjanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje“, naveo je ministar.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rodjenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini, a zvanični podaci o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Upis učenika traje do 31. maja, s tim da škole mogu da vrše upis i posle tog datuma.

Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na 011/73-505-57 od 8.00 do 15.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari