Ministarstvo trgovine o prodaji oružja: Nemamo razloga da bilo šta skrivamo 1Foto: Fonet

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije danas je saopštilo da je u 2018. godini izdata 371 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, a odbijeno je 13 zahteva kompanija koje ne ispunjavaju uslove.

U ovoj godini izdato je 329 dozvole za izvoz pri čemu je odbijen samo jedan zahtev zahvaljujući tome što su gotovo svi izvoznici veoma dobro upoznati sa procedurama, kao i uslovima za dobijanje dozvole.

To ministarstvo je u odgovoru poslanici u Skupštini Srbije Mariniki Tepić, koja je pre nekoliko dana izrekla niz optužbi na račun Vlade Srbije i njenih institucija koje se tiču poslova oko dobijanja dozvola za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, saopštilo da je za dobijanje dozvole za izvoz te robe potrebna saglasnost četiri institucije pre nego što oni izdaju konačnu dozvolu.

„Dozvolu dobija svaka kompanija koja podnese uredan zahtev sa originalnim ‘End User’ sertifikatom, originalnim ugovorom o kupoprodaji i ukoliko zemlja u koju se izvozi oružje nije pod sankcijama UN, EU i OEBS, što su glavni kriterijumi, dok su ostali kriterijumi manje – više tehničkog karaktera. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija niti može da pomogne, niti odmogne bilo kome od izvoznika ukoliko ne ispunjava propisane uslove“, navodi se u saopštenju.

Na pitanje Marinike Tepić da li neko u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dobija i po 120.000 evra da bi se dobila dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, odgovoreno je „zašto bi neko davao novac bilo kome za bilo koju vrstu usluge ako zna da Ministarstvo izdaje dozvolu u roku od 24 sata od trenutka dobijanja poslednje saglasnosti nadležne institucije“.

Upućen je poziv Mariniki Tepić da kaže „ko je dao i primio, ne 120.000 evra, već i 120 dinara za bilo koju uslugu u ovom postupku“.

U saopštenju je istaknuto da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na svakih šest meseci organizuje otvorene radne sastanke sa kompanijama koje su registrovane za izvoz naoružanja i vojne opreme i da u poslednjih šest godina privrednici nisu izneli nijednu primedbu.

„Srbija se u poslednjih pet godina, prema kriterijumuma međunarodne organizacije ‘Small Arms Survey’, nalazi među prvih pet zemalja u svetu po transparentnosti u izdavanju dozvola za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme“, navelo je Ministarstvo i podsetilo da je odgovorilo na svaki pojedinačni zahtev bilo narodnih poslanika, bilo istraživačkih novinara iz zemlje i inostranstva ili drugih država i da je otvoreno i ubuduće za svaku vrstu informacija jer niti žele, niti imaju razloga da bilo šta skrivaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari