Ministarstvo: Uskoro Zakon o nestalim bebama 1Ilustracija Foto: FreeImages/Erik Plomp

Ministarstvo pravde veruje da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

To stoji u odgovoru na pitanje Radio Slobodne Evrope upućeno Ministarstvu uputili dan pošto je Komitet ministara Saveta Evrope pozvala Srbiju da hitno usvoji zakon o „nestalim bebama“.

Ministarstvo pravde u pismu koje je upućeno mejlom podseća da je ranija Vlada Srbije zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje, ali je zbog formiranja nove Vlade Srbije premijerke Ane Brnabić predlog, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

Precizira se da je to uobičajeni postupak pri formiranju nove vlade.

„Ministarstvo pravde će kao i do sada nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine“, navode nadležni u ovom Ministarstvu ali nas i upućuju da se sva pitanja u vezi sa komisijom, čije je formiranje inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratimo Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Radio Slobodna Evropa podseća, što se navodi i u odgovoru Ministarstva pravde, usvajanje tog zakona predstavlja i izvršenje obaveza Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava koji je presudio u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke kaže da sama činjenica da Savet Evrope mora da nas opominje, podseća i preti nam zbog neusvajanja zakona o nestalim bebama svakoga ko u Srbiji donosi odluke treba da postidi i natera ga da se zapita zbog čega se bavi politikom.

– Srbija bi ovaj zakon morala da usvoji zbog nepravde koja je naneta ljudima koji su doživeli najgoru stvar koja nekome u životu može da se desi. Zbog njihove borbe za istinu i za decu koju im je neko oduzeo. A ipak, to ne čini, čak ni iz obaveze koja protisiče iz presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj je pre četiri godine trebalo to da uradi – dodaje ona.

Jerkov ističe da već tri godine na početku svake sednice Skupštine moli narodne poslanike da u Krivični zakon unesu izmenu – da krivično delo krađe beba ne zastareva.

– Neće da urade ni to. Neće ni da se sastanu sa udruženjima roditelja, neće da ih saslušaju. Umesto toga, Vlada im je ponudila sramno rešenje – da dobiju 10.000 evra kao zamenu za istinu o detetu koje im je ukradeno. Tek kada im oni koji to nude pristanu da svoje dete zamene za 10.000 evra, imaju pravo da im daju takve sramne ponude. Do tada treba da pognu glavu ili objasne građanima zbog šega ni međunarodni sudovi ne mogu da ih nateraju da urade nešto što bi zbog ljudskog dostojanstva, istine i pravde morali da urade – kaže Jerkov.

PSG: Hitno sprovesti presudu

Odbor Pokreta slobodnih građana za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost pozdravlja donošenje Privremene rezolucije Komiteta ministara Saveta Evrope kojom se Srbiji nalaže da hitno sprovede presudu i omogući saznavanje svih relevantnih činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Predstavnici vlasti neuspešno pokušavaju da prikriju svoju nesposobnost u sprovođenju ove presude nepodnošljivom zloupotrebom pravnog poretka države, navodi se u saopštenju.

Radne grupe, komisije i obećanja ne mogu biti zamena za pravni poredak i istinu o stvarnoj sudbini nestalih beba, ukazuju u Pokretu.

U saopštenju se podseća da, iako je presuda u slučaju Zorice Jovanović morala da se sprovede najkasnije do 9. septembra 2014. godine, ni posle četiri godine roditelji ne znaju šta se dogodilo sa njihovom decom.

Srbija još nije preduzela ni odgovarajuće mere kako bi osigurala uspostavljanje mehanizma kojim bi se omogućilo svim roditeljima dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, da saznaju njihovu sudbinu, ukazuje PSG.

Odbor PSG za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost traži od države da prestane sa kršenjem međunarodno prihvaćenih obaveza i osnovnih ljudskih prava građana i podseća da je Srbija, kao članica Saveta Evrope i potpisnica evropske Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, dužna da poštuje i sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava koje su donete protiv nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.