Ministarstvo zdravlja: BCG vakcinu primilo 614 beba, od 676 koja su dobile fiziološki rastvor 1Foto: EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

Od 676 beba koje su umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor u GAK „Narodni front“ u Beogradu, do 11. januara vakcinu je primilo 614 beba, saopštio je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

U saopštenju se navodi da se pozivu Ministarstva zdravlja da ponove vakcinaciju, odnosno da deca dobiju BCG vakcinu, odazvali roditelji 521 beba u Beogradu i 93 van glavnog grada.

„Za vakcinaciju su ostale još 62 bebe – 55 iz Beograda i sedam van Beograda. Roditelji 29 beba još nisu zakazali ponuđene termine“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „privremene kontraindikacije imalo 29 beba“.

Ministarstvo napominje „da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana“.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne pokreće krivični, već prekršajni postupak protiv zaposlenih u GAK „Narodni front“ zbog „vakcinacije“ beba fiziološkim rastvorom umesto BCG vakcinom, jer kako je navedeno, novorođenčad nisu bila zdravstveno ugrožena davanjem fiziološkog rastvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari