Ministarstvo zdravlja prihvatilo predlog pacijenata, nova nada za transplantacije u Srbiji 1

Ministarstvo zdravlja prihvatilo je predlog kako bi privremeno mogla da se premosti pravna praznina u Zakonu o presađivanju ljudskih organa, što bi trebalo da omogući da se kadaverične transplantacije organa (koje se rade u slučaju moždane smrti) pomere sa mrtve tačke.

Podsetimo Ustavni sud prethodno je proglasio neustavnim deo Zakona o presađivanju ljudskih organa, zbog čega ovaj akt mora da se izmeni i ponovo usvoji u Skupštini.

Ovakva odluka US uticala je na mnoge lekare da se suzdržavaju od kadaveričnih transplantacija odnosno da ne postavljaju pitanje porodicama preminulih o darivanju organa.

Na ovaj problem ukazivala su brojna udruženja pacijenata, uključujući i udruženje Donorstvo je herojstvo, koje je u više navrata isticalo da je još prošle godine u oktobru poslednji put postavljeno pitanje porodici za darivanje organa.

Iz ovog udruženja sada objašnjavaju da će privremenim rešenjem kojim treba da se premosti period do prolaska zakona kroz skupštinu biti predložen precizan postupak poštovanja volje umrlog davaoca – “na način kojim se ničiji interesi ne ugrožavaju – ni volja davaoca, ni želje srodnika, ni potreba primaoca”.

-Privremenim rešenjem nikako ne nastojimo da predvidimo kakvo će biti zakonsko rešenje, već samo da olakšamo situaciju do usvajanja izmena Zakona – i za primaoce, i za transplantacione timove, i za sve ostale učesnike u postupku transplantacije – navode iz udruženja.

Oni i podsećaju da se na listi čekanja na transplantaciju nalazi 2.000 ljudi, zbog čega su „Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije“ (SOBIRS), Udruženja transplantiranih Vojvodine – „Pan transplant“ i Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja “Donorstvo je herojstvo”, organizovali početkom jula protest pozivajući nadležne da preduzmu hitne korake  u vezi sa nastavkom kadaveričnih transplantacija i predložili Ministarstvu zdravlja  privremeno rešenje situacije.

– Drago nam je što je Ministarstvo zdravlja imalo sluha i prihvatilo predlog uz pomoć kog će transplantacije nastaviti da se rade. Ovo je jasan znak i svetlo na kraju tunela, za svih 2.000 pacijenata koji su punih 9 meseci očajni, s obzirom da su transplantacije bile potpuno obustavljene, a da je prethodne godine broj urađenih bio jednocifren. Sve naše oči i oči naših porodica su uperene u ovom trenutku u koordinatore za darivanje, koji će verujemo u svakom trenutku, kada se steknu medicinski uslovi pitati porodice potencijalnih donora za saglasnost, jer je svaka propuštena prilika je propuštena šansa za spašavanje života ljudi sa liste – navode iz Udruženja.

Oni na kraju podsećaju na pozitivan rezultat svih  dosadašnjih napora i inicijativa, a to je ponovno pokretanje transplantacije bubrega sa živih donora u KC Vojvodina, KC Niš, VMA i UKCS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari