Pesnik Ivan Ognjanović u svojoj 77. godini postao je prvi Mioničanin koji je primljen u Udruženje književnika Srbije. Njegova najnovija zbirka poezije „Čitanje vetra“ promovisana je nedavno u Francuskoj 7 i Kulturnom centru Mionice, kada je Radomir Andrić, predsednik UKS, Ognjanoviću uručio člansku kartu.

– Sa mojom petom zbirkom u izdanju „Prosvete“ krenuo sam na turneju po Kolubarskom okrugu. Ima Mioničana, uglednih pesnika, poput Milana Rakića, Bore Radovića, Radmile Lazić i drugih, koji su članovi UKS postali mnogo ranije, ali radeći, živeći i stvarajući u drugim sredinama. Ja, za razliku od njih, već pet decenija živim i stvaram u Mionici. Inspiraciju tražim u poeziji Branka Miljkovića, ali i Miloša Crnjanskog, Stevana Raičkovića, Vaska Pope, Momčila Nastasijevića – kaže Ognjanović. „Pesme“, „Istine neprogovorene“, „Iz šume mene“, „Početak reke“, imena su do sada objavljenih zbirki poezije Ognjanovića. Ako se tome još dodaju i nagrada „Zlatna struna“ Smederevske pesničke jeseni i brojna druga priznanja, ova knjiga i društveno priznanje dolazi kao kruna jednog strpljivog i posvećenog rada.

Ognjanović je rođen u Suvom Dolu, opština Žagubica. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu. Od 1963. godine živi i radi u Mionici kod Valjeva. Pesme je objavljivao u listovima i časopisima: Braničevo, Raskovnik, Svitanja, Politika ekspres, Prosvetni pregled, Književnost, Napred, Zapis i Orbis, kao i u emisijama Radio Beograda.

O životnom putu agilnog nastavnika biologije, vođe brojnih sekcija i vannastavnih aktivnosti, direktora Narodnog univerziteta (u čije vreme blistaju i folklor i pozorište) urednika mioničkog „Zapisa“, kulturnog i javnog radnika, biće potrebno da se piše i više i opširnije.

Jer retko gde ćete, kao u Mionici, u vreme Fejsbuka i Tvitera sresti čoveka koji sedi sa društvom u kafani i – recituje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari