Mirna blokada u Zrenjaninu održana kod Linglonga 1Foto: M.P.

U organizaciji Građanskog preokreta. Skupštine slobodne Srbije i Udruženja poljoprivrednika Banata danas je u Zrenjaninu održana blokada puta kod Lingloga, u okviru velike akcije protesta protiv donetih zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Na protestu je učestvovala profesorka Biljana Stojković, iz Skupštine slobodne Srbije, koja je ocenila da građani jasno pokazuju da nisu na prodaju.

„Ni zemlja ni mi nismo na prodaju, to je osnovna stvar koju želimo da pokažemo. Zakoni koje vlast želi da donese potpuno će legitimizovati pljačku, kao i otimačinu građanske imovine, imovine svih nas. To moramo da sprečimo, jer ako to ne uradimo, rizikujemo da ostanemo beskucnici“, rekla je za Danas Biljana Stojković.

Prema njenim rečima, članovi Skupštine slobodne Srbije danas su širom zemlje na protestima.

„Mi smo u Zrenjaninu da podrzimo naše članove poljoprivrednike, kojima novi zakoni mogu da ugroze imovinu. Tu smo i jer se u Zrenjaninu na mnogo primera kršio zakon, a građani nisu poštovani“, rekla je Stojković.

Dragan Kleut, predsednik Udruženja poljoprivrednika Banata i koordinator odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije, kaže da su poljoprivrednici na udaru Zakona o eksproprijaciji i da ne žele da odustanu, dok se on ne povuče.

„Poljoprivrednici su direktno ugroženi Zakonom o eksproprijaciji. Taj zakon preti da nas ostavi bez domova, bez zemlje, on preti građanima da ostanu bez imovine. OOvde smo je se tu brani porodica, dom, brani se svačija kuca u Srbiji, njiva, svačija sloboda i brani se Srbija, jednom rečju“, rekao je Kleut.

Na blokadi u Zrenjaninu bio je i Dr Dejan Zujović, koji je podržao Zrenjanince na mirnom protestu kod Linglonga.

„Tu sam i zbog mojih prijatelja iz Pokreta fantoma, koji su prošlog vikenda stradali u batinanju koje je režim organizovao u Zrenjaninu. Ljudski je biti ovde u ovom trenutku. Nemamo više vremena da čekamo da se nešto sredi, nema čekanja, živimo u vremenu potpune degradacije čoveka, dosta je više ponižavanja“, rekao je dr Dejan Zujović.

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta kaže da je sve jasno, da ljudi nemaju izbora, da se izgubio strah i da ovim okupljanjem jasno poručuju vlastima da im je dosta.

On je podsetio da se Zrenjaninski protest održava kod Linglonga jer po novom Zakonu o eksproprijaciji bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika, što znači i Linglonga, čiju fabriku je Vlada Srbije proglasila projektom od posebnog značaja za Republiku.

Protest, u kome je učestvovalo više stotina građana, predstavnici političkih stranaka i udruženja građana, protekao je bez incidenta, iako je, u jednom trenutku grupa nervoznih putnika počela da trubi i da dobacuje protestantima.
Veća ekipa policajaca dežurala je stacionirana iza fabrike Essex, gde se nalazila ekipa za razbijanje demonstracija, sa kacigama i štitovima.

Inspektori MUP-a u civilu nalazili su se i među protestantima, i snimali su telefonima prisutne.

Većina učesnika blokade u Zrenjaninu došla je peške, kako se ne bi stvarale dodatne gužve na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari