Najmanje 13 osoba, među kojima i pobunjenici, poginuli su juče u bombardovanju sirijske vojske grada Kuseir u centralnom delu zemlje, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. „Posle dva dana mira, vazduhoplovstvo je žestoko bombardovalo grad Kuseir od rano jutros“, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, prenela je Beta.

 „Najmanje 13 muškaraca, među kojima i pobunjenici, poginulo je u bombardovanju artiljerije i raketa vojske“, dodala je Opservatorija koja prikuplja informacije iz vojnih i bolničkih izvora. U saopštenju se dodaje da vojska već nekoliko nedelja pokušava da preuzme kontrolu Kuseira koju drže pobunjenici.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u Moskvi izrazio nadu da bi međunarodna konferencija o okončavanju građanskog rata u Siriji mogla da bude već početkom juna. SAD i Rusija su se složile da treba pokušati da se sirijske vlasti i opozicija dovedu za pregovarački sto, ali nisu navele datume održavanja skupa.

Za sada predstavnici vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada i opozicije nisu saopštili da bi prisustvovali takvom skupu. El Asad izjavio je da se neće povući sa predsedničke funkcije pre nego što budu održani izbori. Asad je u izjavi za argentinski list Klarin rekao da u eventualnom dijalogu, koji između sirijske vlasti i opozicije pokušavaju da uspostave UN i Rusija, ne može da se odlučuje o pitanjima o kojima može samo narod da odlučuje. To će, podseća AP, prenela je Beta, biti otežavajući faktor za posrednike, jer sirijska opozicija želi pokretanje takvog dijaloga koji će, kao krajnji ishod, imati odlazak Asada sa vlasti. „Ja nisam neko ko beži od odgovornosti“, rekao je Asad i svoju poziciju uporedio za položajem kapetana broda na uzburkanom moru.

Ban Ki Mun je u Rusiji gde se ulažu napori za pripremu međunarodne konferencije o Siriji. Kako navodi ruska agencija Ria novosti, Ban Ki Mun je izrazio nadu da će skup biti „uskoro“, moguće početkom juna. Pored SAD i Rusije, on je rekao da je o tome razgovarao i sa Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom „i drugim ključnim stranama“, navela je agencija.

Građanski rat u Siriji traje više od dve godine, a prema podacima UN do sada je poginulo najmanje 80.000 ljudi, dok je više od četiri miliona raseljeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari