"Misija kreativa" šije maske 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zaštine maske su deficitarna roba u gotovo čitavoj Srbiji, ali očigledno je da postoje načini da se nestašica prevaziđe. 

Jedan od primera stiže iz Kladova u kome su članice Udruženja domaće radinosti „Misija kreativa“ na inicijativu predsednika ove podunavske opštine Saše Nikolića započele izradu zaštitinih maski.

– U dve smene radimo  na izradi 1.000  zaštinih maski od gustog pamučnog materijala za višekratnu upotrebu koje su deficitarne na tržištu, a neophodne su za zaštitu građana od širenja zaraze. Naše članice  svojim veštim  rukama svakodnevno kroje, šije i proizvode ova deficitarna zaštitna sredstva – objašnjava predsednica „Misije kreativa“  Slavica Boraković.

Štab za vanredne situacije opštine Kladovo preporučio je Zdravstvenom centru Kladovo da u okviru svojih mogućnosti organizuje rad ambulanti u seoskim sredinama i pojačanim aktivnostima pospeši nivo zdravstvenih usluga kao vid prevencije u sprečavanju i širenju korona virusa.

U Kladovu je 16. marta formiran pozivni centar koji je do sada primio pozive više od 100 stanovnika ove opštine. Kako saznajemo, pitanja se najčešće odnose na način isplate penzija, kako dostaviti pomoć starijima od 65 godina, kako organizovati dostavu namirnica i lekova.

Dežurni u pozivnom centruizmeđu otalog, daju i uputstva i savete o postupanju naših ljudi iz dijaspore pri ulasku u Srbiju i o merama koje je donela Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari