Mišlen vodič uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Mišlen (Michelin) vodič od danas je uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime se odaje priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni i naglašava raznolikost gastronomske ponude zemlje, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

U Mišlen vodiču se našlo 14 beogradskih restorana, od kojih Iva New Balkan Cusine nosi oznaku „Bib Gourmand“ koja se dodeljuje restorinima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

Prema uobičajenoj praksi u svim Mišlen destinacijama, odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Mišelin vodiča.

Internacionalni direktor Mišlen vodiča Gvendal Pulen (Gwendal Poullenne) izjavio je da ovim izborom Beograd postaje odabir Mišlena, što će doprineti njegovoj reputaciji.

„Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova prva selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se radujemo daljem napretku“, rekao je on.

Direktorka TOS Marija Labović rekla je da je ulazak Srbije na Mišlen svetsku gastronomsku mapu potvrda kvaliteta domaće ugostiteljske ponude, koja se tako izjednačava sa svetskim gastronomskim destinacijama.

„Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Mišlen oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni. Ulazak u Mišelin vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista“, rekla je Labović.

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste, kao i restoran Bela Reka, koji je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenice da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u tom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.