Mlade Subotičanke osvojile treće mesto za ideju „Catfe“: „Želimo da pomognemo da mačke ne ostanu same na ulici“ 1Foto: Natalija Jakovljević

Grupa učenica iz četvrtog razreda Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ iz Subotice, osvojile su treće mesto na konkursu e-Berze „Moj prvi biznis“, sa idejom „Catfe“ – kafića u kome se mogu udomljavati mačke.

Mlade srednjoškolke su jedine aplicirale iz Subotice, a mesto koje su osvojile zavisilo je od broja lajkova koje su dobile za svoju biznis ideju.

One su tokom ove onlajn kampanje upotrebile sve svoje kapacitete i vredno lobirale i u drugim subotičkim školama i zatražile podršku svojih vršnjaka, ali i pomoć direktora i profesora, a putem medija su dobili i podršku dela građana koji su dali svoj glas ovoj humanoj ideji.

Na takmičenju je ukupno bilo prijavljeno 115 radova iz oko 30 škola iz cele Srbije, a nagrada za treće mesto je bila novčana, u iznosu od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Mlade Subotičanke osvojile treće mesto za ideju „Catfe“: „Želimo da pomognemo da mačke ne ostanu same na ulici“ 2
Foto: Natalija Jakovljević

„Očekivale smo uspeh“

Učenica Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ iz Subotice, Katalin Vereš, kaže da su uložile veliki trud u ovu kampanju, a da će novčanu nagradu koju su dobile podeliti i sačuvati.

„Očekivala sam da ćemo postići uspeh, jer smo se stvarno potrudile da osvojimo bar jedno od prvih pet mesta. Uložile smo veliki trud u sve ovo. Iznenađena sam što smo uopšte i dospele na treće mesto. Išli smo čas uzbrdo, čas nizbrdo“, navodi Katalin.

Kako je rekla, sve je počelo samo kao školski projekat i potpuno je bilo neočekivano da smo na kraju otišli sa direktorom u Segedin i u Beograd, da vidimo kako izgledaju ovakvi cat-kafei u drugim gradovima.

Dodaje da je veoma ponosna na sve ono što su zajedno postigle.

Mlade Subotičanke osvojile treće mesto za ideju „Catfe“: „Želimo da pomognemo da mačke ne ostanu same na ulici“ 3
Foto: Natalija Jakovljević

Njena prijateljica iz razreda, Marta Kolundžić, kaže da je njihov jedini cilj da pomognu životinjama.

„Želimo da pomognemo tim lutalicama, da na ulicama ne bude toliko mačaka i drugih životinja, da ne ostanu same na hladnoći“, napominje.

Takođe, smatra da bi ovakav kafić ujedno bio i prilika da se ljudi zabave sa životinjama.

„Da onaj ko nema uslove da drži svoje ljubimce, može da dođe u naš kafić i da se druži sa nekom od mačaka, da mu ona pruži neku sreću, i da naravno popije kafu ili čaj“, objašnjava.

Njihovi dalji planovi su da nastave da rade na ovoj ideji, uz pomoć njihove profesorke, da stvaraju, i budu kreativne.

„Možda će neko imati sluha za kreativnu ideju mladih“

Prema rečima profesorke preduzetništva u Ekonomskoj srednjoj školi „Bosa Milićević“, Sandre Šokčić, kampanja je bila zaista stresna, ali su se devojke pokazale savršeno.

Mlade Subotičanke osvojile treće mesto za ideju „Catfe“: „Želimo da pomognemo da mačke ne ostanu same na ulici“ 4
Foto: Natalija Jakovljević

„Ovo jedan dobar uvod za ono što ih čeka u životu. Ponosna sam na njih. Nadam se da će u ovom gradu neko imati sluha za ove kreativne mlade devojke i njihovu ideju, s obzirom da ovakav kafić, koliko ja znam, u Srbiji postoji samo u Beogradu“, ističe.

Smatra da bi Subotica otvaranjem jednog Catfe-a stvarno mnogo dobila, i to zahvaljujući, pre svega, mladima.

„Nadam se podršci sa nekih viših instanci. Sada možemo samo da planiramo. Mi i dalje verujemo u nju, i pokušaćemo da radimo dalje na tome da se ova ideja u stvarnosti i ostvari“, poručuje profesorka.

„Oduševljeni smo projektnim idejama“

Jedan od organizatora nagradnog konkursa e-Berze „Moj prvi biznis“, Ljubiša Živadinović, kaže da je ceo tim zadovoljan projektnim idejama.

„Oduševljeni smo onim što su deca napisala, i njihove ideje nam zapravo puno toga pokazuju. Nastavićemo i u budućnosti sa ovom praksom“, kazao je Živadinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari