Mlade umetnice u fokusu 1Foto: Privatna arhiva

Seksualno uznemiravanje i nasilje na umetničkoj sceni, kontradiktoran, a nepovoljan položaj žena u polju kulture, (ne)moguće balansiranje rada u kući i rada u kulturi koje je dodatno opterećeno pandemijom, bile su ključne teme ovogodišnjeg Festivala mladih autorki Femix Fest.

Dvanaest godina nakon što je održan prvi Femix Fest, u decembru 2010. godine u Kulturnom centru Grad, vratile smo se na isto mesto kako bismo se osvrnule na promene, novosti, postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, poteškoće, nove vidove diskriminacije i seksizma sa kojima smo imale prilike da se suočimo, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, uličnu, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

Mlade umetnice u fokusu 2

Festival je otvoren diskusijom I šta ćemo sad? Seksualno uznemiravanje u kulturi, obrazovanju i nauci. U okviru festivala predstavljeni su preliminarni rezultati studije Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost Nezavisne kulturne scene Srbije. Iako su kulturne radnice u svom polju većina, rezultati su potvrdili da se mnogo ređe i u samo određenim okolnostima nalaze na mestima odlučivanja i da su često manje plaćene i cenjene od svojih kolega i procenjivane kroz prizmu roda, uzrasta, fizičkih karakteristika, porodičnog statusa i slično. Podaci takođe pokazuju jake paralele između ženskog rada u kući – koji često nije vrednovan, dodatno je opterećujuć – i rada u kulturi. Kad se umetnice ili preduzetnice u kreativnim delatnostima, koje su i pre pandemije često radile od kuće, odvaže da postanu majke, često prestaju da rade u punom obimu i svoje slobodno vreme koriste za rad na manjim projektima, pokazalo je istraživanje Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost.

Grafitašice, muralistkinje i autorke ulične umetnosti, u saradnji sa Festivalom ulične umetnosti Rekonstrukcija, podelile su svoja iskustva delovanja u ovoj marginalizovanoj grani umetnosti i potvrdile da žene u ovom polju često rade neplaćene poslove organizovanja i okupljanja, dok su obeshrabrene da nastave da stvaraju.

Tema (nemogućeg) balansiranja umetničkog i kućnog rada i brige o porodici, kao i opterećenje mladih žena radom u kući tokom pandemije predstavljena je i u stripu, kroz izložbu četiri mlade strip autorke sa domaće scene – Vratiti svoje vr(ij)eme, koja je otvorena u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda, uz podršku Centra za ženske studije iz Beograda.

Festival je obuhvatio i druge važne teme poput spoja umetnosti, aktivizma i digitalnog prostora ili feminističke dramaturgije. Posetioci su uživali u koncertu četiri sjajne kantautorke – Majka Mare, Sanje Stevanov, Realme i Jasmine Todorović u klavir holu Arsen Dedić Ustanove kulture Parobrod, dok je filmski program obuhvatio neke od značajnih novijih dugometražnih i kratkometražnih, igranih i animiranih filmova autorki iz regiona poput Sestrinstvo Dine Dume, Severni pol Marije Apčevske i Prirodni odabir Alete Rajič.

Mlade umetnice u fokusu 3

Mnoge mlade autorke pokušavaju da promene stanje na sceni. Neki mladi autori u tome pomažu i saveznici su u toj borbi. Veliki deo institucija, manifestacija, festivala i organizacija još uvek ne prepoznaje ovo pitanje kao važno i relevantno i svoju odgovornost za bavljenje njime.

Udruženi sa onim organizacijama, institucijama i pojedincima/kama koje ga prepoznaju, čini se da je ovako kompleksan program neophodan, važan, zanimljiv i koristan i da je dao svoj mali doprinos daljoj borbi za rodno ravnopravnu kulturnu i umetničku scenu, i za unapređenje položaja mladih umetnica i autorki na njoj.

Stavovi izraženi u ovom tekstu predstavljaju lična mišljenja i stavove autorki i autora i ne moraju nužno odražavati i stavove Fondacije „Fridrih Ebert“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari