Mladenović: Pčelinji proizvodi moraju biti zaštićeni, falsifikatore sankcionisati 1Andreja Mladenović Foto: BeoInfo (arhiva)

Med i pčelinji proizvodi moraju da budu zaštićeni i dostupni građanima, a oni koji te proizvode falsifikuju sankcionisani, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prilikom otvaranja u Tašmajdanskom parku 47. Međunarodnog sajma pčelarstva Tašmajdan 2021, koji će trajati do 3. oktobra.

Društvo pčelara Beograda je jedno od najstarijih esnafskih udruženja, rekao je Mladenović i dodao da su malobrojni gradovi u Evropi i svetu koji imaju tako stara udruženja, što pokazuje da je tradicija pčelarstva, ali i udruživanja zanatlija bila izražena u prošlom periodu.

Kako prenosi Beoinfo, gradski sekretar za privredu Milinko Veličković podsetio je da su subvencije za pčelarstvo 2015. godine iznosile dva miliona dinara, dok su ove godine 30 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, trenutno ima 2.000 pčelara sa 70.000 košnica u Beogradu.

„Ove godine smo za ukupne subvencije za poljoprivredne proizvođače izdvojili 180 miliona dinara, a sledeće godine za tu namenu će biti opredeljeno 240 miliona dinara“, naglasio je Veličković.

Subvencije za pčelare, koje su ove godine iznosile 30 miliona dinara, sledeće godine će biti 40 miliona dinara, najavio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari