Mladi imaju kreativne ideje kako promovisati kulturnu baštinu ali im treba prostor da se iskažu 1Foto: Kristina Bondžulić

U toku je realizacija UNESKO-vog projekta “Romulijana digitalna laboratorija” koja ima za cilj da ojača ulogu mladih opštine Zaječar u procesu prepoznavanja, zaštite i transmisije kulturnog nasleđa od svetskog značaja.

Projekat sprovodi Narodni muzej Zaječara u saradnji sa Centrom za urbani razvoj, sa misijom da mladi nauče da prepoznaju, promišljaju, odaberu i predstave različite aspekte kulturnog nasleđa Felix Romuliane u zavisnosti od ličnih afiniteta i interesovanja.
Iz tog razloga tim koji pomaže srednjoškolcima pri realizaciji postavljenih ciljeva sastoji se od stručnjaka iz različitih oblasti, počev od arheologije, konzervacije i restauracije do likovnih umetnosti i produkcije.
Mladi imaju kreativne ideje kako promovisati kulturnu baštinu ali im treba prostor da se iskažu 2
Foto: Kristina Bondžulić
Već na samom početku radionica, mladi su pokazali veliku zainteresovanost za kulturno nasleđe kao i kreativnost u pronalaženju rešenja za njegovo prezentovanje.
“Kroz 10 godina iskustva Centra za urbani razvoj susreli smo se sa situacijama i pretpostavkama da mladi nemaju interesovanje za kulturnu baštinu i obilazak ustanova kulture. Razmišljajući na koje načine to može da se promeni došli smo na ideju za ovaj projekat, u kom ćemo zameniti uloge sa mladima da ovaj put oni nama ukažu na načine kojima bi predstavili kulturnu baštinu tako da njihovim vršnjacima bude interesantno. U samom procesu rada sa njima vidimo da postoji interesovanje, samo je pitanje načina na koji se komunicira vrednost kulturnog nasleđa”, istakla je Glorija Martinović, projektna menadžerka Centra za urbani razvoj.
Ona je dodala da među mladima vlada dobra energija i cirkulišu sveže ideje koje su čitav tim inspirisale za razmišljanje o novim projektima vezanim za promociju kulturne baštine.
O umetničkim sklonostima i kreativnim idejama srednjoškolaca govorila je Kristina Stanišić, studentkinja likovnih umetnosti u Beogradu.
Mladi imaju kreativne ideje kako promovisati kulturnu baštinu ali im treba prostor da se iskažu 3
Foto: Kristina Bondžulić
Mladi imaju kreativne ideje kako promovisati kulturnu baštinu ali im treba prostor da se iskažu 4“Mladi su jako kreativni u pogledu sprovođenja ideja o podizanju svesti i promociji kulturnog nasleđa, ali im je potreban prostor za slobodu da se iskažu. Čim im je taj prostor omogućen, nije im potreban ni okidač da se izraze. Razvijeno im je visoko kreativno razmišljanje i poseduju originalne ideje što je vrlo bitno za budućnost projekta i očuvanje kulturnog nasleđa u celosti”, zaključila je Stanišić.
Carska palata Felix Romuliana pripada antičkom periodu i jedini je arheološki lokalitet u Srbiji koji je pod zaštitom UNESKA, te kako ističe arheolog Rade Milić, samim tim po značaju nalazi se u rangu sa Stounhedžom i piramidama u Gizi, zbog toga je važno da svi razumemo važnost ovog spomenika kulture.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari