Mladi informatičar Dimitrije iz Niša: Filozofijom i programiranjem do veštačke inteligencije 1Foto: V. Torović

Dimitrije Golubović (16) iz Niša, inače odličan učenik specijalizovanog odeljenja za informatiku, nedavno je osvojio treće mesto na državnom takmičenju u poznavanju filozofije, iako u školi uopšte nema ovaj predmet.

Ovaj uspeh gimnazijalca iz Niša na takmičenju održanom u Požarevcu, bio bi još blistaviji da je Dimitrije uspeo da se plasira na Filozofsku olimpijadu.

„Nedostajalo mi je samo pola boda da budem na drugom mestu i izborim učešće na Olimpijadi. Mnogo mi je žao, ali prvi put sam učestvovao na državnom takmičenju. Sledeće godine ću se još više da se potrudim jer mi je želja da predstavljam Srbiju na Filozofskoj olimpijadi“, priča ovaj talentovani mladić, koji je na takmičenju pisao esej na engleskom jeziku o filozofiji Imanuela Kanta.

Na naše pitanje otkud mu interesovanje za filozofiju kad je usmeren na IT sektor i programiranje, trenutno najaktuelniji zbog mogućnosti da se nađe dobro plaćeni posao, Dimitrije odgovara da je tu nauku zavoleo još kao dete.

Mladi informatičar Dimitrije iz Niša: Filozofijom i programiranjem do veštačke inteligencije 2
Foto: V. Torović

„Mama Bojana je završila filozofiju i pored nje sam počeo da se interesujem za filozofiju. Mnogo sam čitao, jednostavno filozofija mi je interesantna. S druge strane, dobro poznavanje filozofije mi može pomoći da se bavim veštačkom inteligencijom, što je neki moj životni cilj“, kaže Dimitrije.

On nam objašnjava da želi da istražuje o etičkom pitanju veštačke inteligencije, kao i da preispituje  implementaciju saznajnih procesa pri njenom kreiranju.

On dodaje da je već odlučio da studira filozofiju, jer mu se čini da dosta toga zna o programiranju.

„Iako je još rano, imam još dve godine do studija, sigurno je da ću upisati studije filozofije, ali još nisam odlučio gde će to biti. Možda odlučim da studiram u Nišu, Beogradu, ali možda odem i u inostranstvo. Programiranje već dugo učim, kao i engleski jezik, i još ću da učim, pa smatram da će mi  to biti  dovoljno za ono čime želim da se bavim“, kaže Dimitrije.

Talentovani mladić pohađa drugi razred specijalnog informatičkog odeljenja, prvi razred je završio sa svim peticama, ali sada mu malo muke zadaju fizika i hemija.

„Nadam se da ću se izboriti i sa ta dva predmeta, koja baš i ne volim. Ali moram da zapnem da i u drugom razredu imam prosek pet “, iskren je Dimitrije.

Dimitrije obožava filozofsku misao Ludviga Vitgenštajna

„Najviše volim filozofiju Ludviga Vitgenštajna jer se njegova misao temelji u logici, filozofiji matematici, filozofiji jezika i filozofiji uma. To je upravo ono čemu ja težim, povezivanje filozofije i programiranja“, kaže on.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari