Mladi iz regiona u poseti Hrtkovcima 1Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

U okviru Putujuće škole o nacionalizmu danas je grupa od dvadesetak mladih iz regiona posetila Hrtkovce. Mladi iz regiona će tokom sedmodnevne škole imati priliku da posete mesta ratnih zločina i drugih masovnih kršenja ljudskih prava tokom ratova devedesetih.

U Hrtkovcima su između ostalog razgovarali sa župnikom Markom Kljajićem o progonu hrvatske zajednice iz Srema u periodu 1991-1995. godine.

Hrtkovci su poslednjih nedelja poprište nacionalističkog divljanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji uz prećutnu podršku državnog vrha i svih državnih organa nastavlja svoju kampanju zastrašivanja i pretnji, i to kao poslanik Narodne skupštine.

Inicijativa se usprotivila Šešelju sa porukom : “Ratni zločinci da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama.“ Ova poseta ima za cilj da mladim ljudima umesto medijskog cirkusa koji prati Šešelja, ponudi saznanja i činjenice o događajima u Hrvatskoj i Sremu.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje putujuću školu nacionalizma u okviru koje će mladi iz regiona tokom sedmodnevne škole imati priliku da posete mesta ratnih zločina i drugih masovnih kršenja ljudskih prava tokom ratova devedesetih. Predavanja i razgovori sa žrtvama i lokalnim stanovništvom organizovana su u Beogradu, Hrtkovcima, Novom Sadu, Osijeku, Vukovaru, Tuzli, Srebrenici i Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari