“Mladić ne sme biti pušten iz zatvora” 1Foto: nap.ba

Ratko Mladić ne sme biti pušten iz pritvora, glavna je poruka pisma koje su udruženja žrtava i svedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa uputili predsednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracieli Gati Santana, a u vezi ratnog zločinca Ratka Mladića.
Pismo potpisuju Munira Subašić i Murat Tahirović.

„Veoma nas je uznemirila informacija koja se pojavila u medijima da će se presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pustiti na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja.

Celi proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS je obilovao informacijama o ′pogoršanom′ zdravstvenom stanju i zahtevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo ′privremeno′ puštanje na slobodu u cilju ′lečenja′.

Celi svet je svestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko bi ga pustili na slobodu.

Podsećamo da je zločinac Mladić u pritvorsku jedinicu MKSJ doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i da su stručni međunarodni lekarski timovi praktično vratili Mladića u život.

Uvereni smo da su međunarodni lekarski timovi MRMKS-a i sada sposobni i stručni da se suoče sa bilo kojim zdravstvenim izazovom. Stoga smatramo da se zločinac Ratko Mladić treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora i treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu.

Treba imati u vidu da zločinac Mladić ima najviši svetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasniji nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da ne napravite grešku i dozvolite zločincu da ponovo pokuša manipulirati kako bi izbjegao kaznu i pobjegao u Rusku Federaciji i Srbiju koje su države utočišta ratnih zločinaca.

Molimo Vas i pozivamo da osujetite svaki pokušaj manipulacije ratnog zločinca, jer je njegovo, ali i naše pravo da on, Ratko Mladić, odmah krene na izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se sprovodi pravo i pravda i da se onemogući svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava“, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari