Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Novinar Danas na izricanju presude bivšem komandantu VRS

Ostavite komentar


  1. Celi svet je zbunjen pred ovom sudskom enigmom i pita se, kalva li će presuda biti?! Ljudi moji, pa najveći broj presuda je već davno otkucan. Trebalo im je samo fingirano sudjenje i stvaranje utiska da se radi o pravičnom sudjenju. Najveća tragedija je što u te presude, jer znaju da su proizvod politike, NIKO NE VERUJE.Čak ni žrtve i zvaničnici ove sudske skalamerije.

  2. @Mladen …*** Verovatno su "fingirani" i genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva,a koje je naredio i morao je da zna komandant vojske tzv. srpske ? Ništa se nije radilo bez njegove naredbe i odobrenja! Simpatično je što vi znate kako je "ceo svet zbunjen" i što u "presude niko ne veruje".Verovatno ste sprovodili nekakvu svetsku anketu ? Pitali ste i rodbinu žrtava ovog zločinca šta misle o sudu i budućoj presudi pošto "znate" da je odavno otkucana ? Mnogo znate,a u stvari neznate NIŠTA,ili pokušavate da pobegnete od stvarnosti i činjenica!

  3. Neće moći da izdrži izricanje presude pošto mu je savest nečista,zna šta je naređivao.Da mu je čista nebi se krio kao neka kur.a 14 godina! A srpsko tužilaštvo bi trebalo da podnese tužbu i protiv onih koji su ga krili u vojnom objektu! Država je učestvovala u njegovom skrivanju,na svom posedu, i nikom ništa, iako se radilo o traženom osumnjičeniku za ratne zločine ?! Samo me zanima kako se nije domogao rusije gde utočište nalaze likovi sa sličnim profilom ?

  4. Bez namere da opravdavam pojedince u ““nebranom sosu““. A herojsko milosrdno bombardovanje nije bio genocidno, niti je davanje legitimiteta separatistima na Kosovu i proterivanje nealbanskog stanovništva sa Kosova genocid – to je presedan.

  5. THAAD ili kobse vec krije jza te skraćenice. Kako ne vidite da ste zaluđeni propagandom. U Srebrenici se dogodio zločin ali nad Srbima prvo, to niko ne spominje. Ja ne poštujem ni Mladica ni Karadžića ali me boli nepravda kad vidim kako se samo srpske vođe optužuju. I zaista ko ih optuzuje? Haski sud je definitivno marioneta NATOa. Ne treba imati mnogo pameti da se to shvati.

  6. Da napomenem da su Hrvati i muslimani u Bosni izvršili težak genocid u periodu 1941-1945 pa niko nikad nije od tog istog pravičnog sveta osudio i javno prozvao Hrvatsku i Bosnu genocidnim tvorevinama. A za zločine od 1991-1999 izgleda da su Srbi sami nad sobom izvršili zločin u pokušaju ostvarivanja UZP velike Srbije.

  7. Sud pod takvim političkim i medijskim pritiskom jednostavno i da hoće nije nezavisan i objektivan. Ipak nezavisno od presude, činjenica je da je vojni komandant Srba u Bosni izuzetno uspešno branio srpske teritorije i stvorio vojne predslove za RS.

  8. Kukavicki folirant. Njegova reakcija samo pokazuje da je pozivanje na zdravstveno stanje farsa i gluma.Pokazuje takodje da u njemu nema ni trunke kajanja niti svesti o tome kakvu pustos je ostavio za sobom. Srecom, presuda je vec doneta, a izricanje moze i u odsustvu okrivljenog. Nece se izvuci kao Milosevic

  9. Pitanje za sve; Sa kim bi pre: popili kafu, otisli na rucak, zidali odžak, ostavili svoju kuću dok ste na letovanju, ćutali? Sa Mladićem, Pavkovićem, Lazarevićem, Gotovinom, Zadrom, Halilovićem, Dudakovićem ili Miloševićem, Karadžićem, Šešeljem, Tuđmanom, Mesićem, Šeksom, Izetbegovićem, Ganićem, Silajdžićem.

  10. Nadam se da će u EU preživeti neki hrišćanin koji će ispraviti ovo što se danas desilo .

  11. Apsolutno mi je jasno zasto je samo Seselj oslobodjen.On je bio hladnokrvan i svoju odbranu nalazio u kontinentalnom i anglo-saksonskom pravu.Vojna lica su u ove procese ulazila srcem a ne razumom i tu ih je ovaj propagandisticki sud koji ih je osudio i pre sudjenja doneo odluke.Ne ulazim u to da li je i koliko je kriv , u njegovom slucaju kao i drugim i tuzioci i "odbrana" su radili protiv okrivljenog.Kad se sve presude saberu vidi se samo jedno – sud koji nije bio namenjen za pravdu vec za odbranu nametnute propagande devedesetih.

  12. Važno je imati u vidu razliku između "Međunarodnog suda pravde" i "Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", koji je dosada donosio prvostepene presude na onovu civilnih normi ali drugostepene presude prevenstveno na osnovu vojnih zakona koji štite vojne interese, za razliku od "Međunarodnog suda pravde koji donosi odluke prevenstveno na osnovu civilnih zakona, a da li je "Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju" objektivan i nepristrasan ispostaviti će se drugostepenom presudom 29 novembra 2017 za koju se očekuje da će potvrditi prvostemenu osuđujuću presudu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini iako se očekuje da će osuđenima kazne biti smanjene jer će presuda biti donesena na osnovu vojnih zakona, u suprotnom bi se ispostavilo da je "Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju" u većini presuda zaista bio krajnje pristrasan i neobjektivan.

  13. Ovom presudom je konacno skinuta kolektivna krivica sa srpskog naroda i zlocin postao individualan cin jednog nesrecnika, bez stida,srama i savesti.Umesto deranja u sudnici ,trebalo je da trazi oprost za grehe, od porodica zrtava,da se iskreno pokaje i izvini kako bi pokazao da je ljudsko bice, a ne monstrum.To sto nisu kaznjeni osumnjiceni za zlodela nad Srbima,ne umanjuje krivicu ovog jadnika ,iako mnogi u njemu vide heroja,jer se drzava Srbija nikad odlucno nije ogradila od zlocinaca i zlocina.Da nije bilo Haga,njemu u ovoj drzavi nikad ne bi bilo sudjeno i verovatno bi zajedno sa ostalim zlikovcima drzao predavanja na Visokim vojnim skolama .

  14. Mnogima će zvučati paradoksalno ali sam siguran da će ova presuda "oživeti" generala Mladića i svrstati ga u plejadu srpskih heroja i mučenika, koji su bili spremni da žrtvuju svoj život za spas svojih sunarodnika koji su u prethodna dva rata dovedeni na rub postojanja, kao narod. Da se nije oglasilo ovo sudsko čudovište ova pravna nakaza, možda bi general i utonuo u zaborav. Sećali bi ga se samo oni koji su zahvaljujući njemu ostali živi. Ovako, sigiran sam, a agencije za istraživanje javnog mnenja mogu da sprovedu anketu ako ne veruju, da će barem 75% Srba, generala Mladića uvrstiti u red mučenika koji će ga kandidovati za večnost. Bilo bi suludo i nenormalno, da posle medjunacionalnih sukoba, niko ne odgovara za zločine nad Srbima a da mi kao pojedinci, i kao narod, poverujemo u pravednost i nepristrasnost ovoga suda, koji bi se slobodno mogao nazvati "Sud za Srbe". Pošto sam svestan početka stvaranja krize na teritoriji bivše Jugoslavije, svestan njenog projektovanog zakuvavanje a potom i podizanje na viši nivo, svestan početka ratnih sukoba koji su počeli diverzijama i ubistvima vidjenijih Srba od Slovenije do Kosova i Metohije, za mene će General Mladić zauvek ostati kao heroj i čovek koji se stavio u službu svoga naroda. UZP ili "Udruženi zločinački projekat" je zaista postojao ali je on kreiran od strane SAD i Velike Britanije uz pomoć i logistiku EU, kako bi se uništili "šizmatici" ili "Mali Rusi" odnosno "oni koji pišu ćirilicom" na Balkanu. Sve ove presude Srbima u Hagu imaju za cilj da aboliraju države učesnize UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PROJEKTA od procesuiramnja i kako u promenjenim političkim okolnostima ne bi plaćale ratnu odštetu, za nelagalni i kriminalni napad na jednu evropsku i suverenu državu.

  15. @ mad mom. Čestitke za komentar. Mladić je obična kukavica. Junačio se dok je sa čitavom ratnom mašinerijom koju mu je ostavila JNA ubijao mnogo sla bije naoružane neprijateljske vojnike i civile i razarao urbane centre. A kad je nakon Oluje krenula bošnjačka ofanziva iz Bihaćkog džepa , njegova se vojska razbežala i pala bi i Banja Luka da tu ofanzivu ameri nisu zaustavili. Dokaz da je kukavica je i to što je najpre pretio da će pre izvršiti samoubistvo nego se predati, ali se to naravno nije desilo, nego se čitavih 14 godina skrivao kao zadnji klošar. Onda se ponizno zahvaljivao tribunalu jer su ga oni lečili i faktički spasili život. A i to što je pobegao iz sudnice za vreme čitanja presude je takođe dokaz da je kukavica.
    Usput. Čestitke listu Danas koji je bio i ostao simbol objektivnog novinarstva. Ostali portali su – katastrofa. Tamo se patriJote utrkuju u odbrani zločina i time pokazuju da je nažalost u svesti većine Srba dominantna tzv "Zulu filozofija!".

  16. kao I Srbistan I njeni sajsteri ( Vucic, Nikolic, Irinej, naduvani Seselj I Palma, mali slobo/, dacic, veliki Srbin cigo Vulin I cela kosovska mitologija nisu svesni svoje krivice!!!!
    P.s. Ako ““Danas" ovo objavi onda je slobodan glasnik!

  17. @madmom – ne samo da u njemu nema ni trunke savesti, vec i u dobrom delu srpstva u Srbiji i RS nema ni trunke grize savesti za Srebrenicu, Vukovar pa ni Kosovo. E to je veliki problem, negiranje sopstvenih zlocina odnosno smatrajuci ih "bogougodnim delima" u cilju istrebljenja druge nacije/veroispovesti. Pogledajte samo komentare i ovde a da ne kazem u "Blicu", "Politici",…

  18. Da je svijet pravedan i da se radilo o Jevrejima umjesto Bosnjacima, Srbija i satelitska genocidom kreirana paratvorevina u legitimno priznatoj drzavi BiH bi bila kaznjena kao fasitsicka Njemacka poslije zavrsetka II scvjetskog rata.
    Da postoji univerzalna pravda, svi vi koji vidite ovakve kukavice kao " ““eroje" koji su ustvari psihopate i ubice djece, zena i staraca, kukavice bez presedana. Sta je junacko u tome? Kao vojniku i čovjeku je obična nula. Niti je imao moralnih kvaliteta, ni strateških znanja ni vještina ratovanja. U svakoj vojnoj bitki Mladić je bilježio poraze i kad nije imao nista u svom ““junackom““ arsenalu, kao niko do tada, tj. bez presedana, je kidnapirao pripadnike UN-a. Sta je junacko u tome? Onda je prebjegao u Srbiju i krio se kao najvisa kukavica pod pokroviteljstvom drzavnog i vojno-politicko-civilnog vrha SRJ/Srbije i bukvalno se usrao kad je bio uhapsen. Sta je junacko u tome? Tokom presude nepostujuci medjunarodnu ustanovu (u svakoj zemlji svijeta sud se mora postovati, bez obzira na osobno misljenje), disrespektuje sud, laze da je pod stressom, psuje, i vice ".ebacu vam mater…"… Sta je junacko u tome?
    Осуђен је за укупно 10 од 11 тачака оптужнице: геноцид у Сребреници, као најтежи злочин, затим за прогон, истребљење, убиства, злочине против човечности, депортацију, нехумано дело премештања, терорисање, нападе на цивиле и узимање талаца у периоду од маја 1992. до новембра 1995. године.
    Sta je junacko u tome?
    Da su principi isti kao u Nurnbergu (medjunarodni sud/konsenzus), genocidna tvorevina RS nebi postojala, svi genocidasi bi bili strijeljani i Srbija bi tokom sljedecih 1000 godina placala odstetu svima protiv kojih je ratovala od Triglava do Gjevgjelije…
    Kakve veze imaju Turci Osmanlije sa ratom u BiH 90-ih? Kakve veze ima II svjeski rat sa ratom u BiH 90-ih?
    Ko koga ovdje obmanjuje?

    Dobrica Ćosić, književnik, član SANU, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“, napisao je sljedeće:

    „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

    «Проклет да је гнев њихов, што беше нагао, и љутина њихова, што беше жестока» (1 Мојс. 49: 7).
    «Кад опколиш какав град и будеш дуго под њим бијући га да би га узео, не квари дрвета његова секиром; јер можеш с њих јести, зато их не сеци; јер дрво пољско је ли човек да уђе у град испред тебе» (5 Мојс. 20: 19).
    «Оружје је освештано и немате права да га користите против голоруких људи, против мирног становништва, против жена, деце и стараца. Можете да користите оружје само против људи који вас директно нападају.»
    «И ко је испросио девојку а још је није одвео, нека иде, нек се врати кући својој, да не би погинуо у боју, и други је одвео» (5 Мојс. 20: 7).
    «Опрости слушкињи својој кривицу, јер ће Господ зацело начинити тврду кућу господару мом, јер ратове Господње води господар мој и није се нашло зло на теби никад за твог века» (1 Сам. 25: 28).
    Давид, изабраник Божији, водио је «Господње ратове», добио је за то највишу дозволу, ако можемо тако да кажемо, и сви људи су то разумели – ипак, као што знамо, Бог није допустио Давиду да сагради Храм Божији. Зашто? Упрво зато што је Давид водио много ратова, што је убио и унесрећио многе људе, Храм је саградио Давидов син Соломон, чије се име преводи као «мир».

    I na kraju, ko god postuje junake kao Mladic, dabogda mu takvi bili u kuci kad ne zatrebalo.

    Ostalima, sve najbolje i nek je mir sa vama i sa nama.

    Ostalima

  19. Genocid nije ni po defiiciji UN. Nije streljana grupa građana, već selektirana grupa mušakaraca koji su bili izvršioci genocida nad Srbima; oni koji nisu dobili priliku da ubijaju grupno Srbe – znači muškarce, žene i decu, i manji broj mlađih budućih ubica Srba. Ako ko treba prvo da odgovara za streljanje, zdrave pameti ljudi znaju, da je organizovanje streljanja Bošnjaka izvedeno po želji i scenariju komandanata NATO i političkih lidera, pre svih Bila Klintona, Britanskog premijere, a savetnika Aleksandru Vučiću, Tonija Blera, a uz pristanak lidera Bošnjaka rahmetli Alije Izetbegovića. Ivršioci su bili osvetom raspamčeni srpski vojnici, pod komandom Ratka Mladića

  20. Milošević,Mladić i crkva,koja je blagosiljala tenkove!-SANU kukavički ćuti!-Zapad je otvorio fasciklu,odavno!!!

  21. Za srbiju će zauvek ostati vezana sramota genocida nad civilima. Najmladja žrtva je bila stara svega nekoliko sati. Vi možete gurati pod tepih, ali svet neće.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.