U očajničkom pokušaju da se izbore s odlaskom mladih žena iz bivše komunističke Istočne Nemačke, zvaničnici malog grada Frejtal pokušavaju da ih namame da ostanu uz pomoć novca. Gradonačelnik grada Klaus Metig obećao je „bonus za preseljenje“ u iznosu od 2.000 evra svakoj ženi starosti između 18 i 39 godina koja se doseli u Frejtal, gradić u blizini Drezdena.

U očajničkom pokušaju da se izbore s odlaskom mladih žena iz bivše komunističke Istočne Nemačke, zvaničnici malog grada Frejtal pokušavaju da ih namame da ostanu uz pomoć novca. Gradonačelnik grada Klaus Metig obećao je „bonus za preseljenje“ u iznosu od 2.000 evra svakoj ženi starosti između 18 i 39 godina koja se doseli u Frejtal, gradić u blizini Drezdena. „Imamo sve manje žena koje mogu da imaju decu, što je veliki problem za budućnost našeg grada“, rekao je Metig za nemački list Bild, objašnjavajući da se broj novorođenih prepolovio. Gradonačelnik je takođe obećao da će ženama koje dođu u Frejtal pomoći da pronađu zaposlenje. Smeštaj u gradu ne predstavlja problem, jer na stotine državnih stanova zvrje prazni.
Poteškoće u Frejtalu predstavljaju deo većeg problema. Od ujedinjenja, istočni deo Nemačke nije uspeo da dostigne zapadni deo: nivo nezaposlenosti je veliki, dok se broj stanovnika smanjuje. Studija „Previše muškaraca“, koju je Institut za populaciju i razvoj u Berlinu objavio prošlog meseca, otkriva da veliki broj mladih, visoko obrazovanih žena napušta istočni deo Nemačke u potrazi za boljom budućnošću u inostranstvu. U međuvremenu, generacija usamljenih i izgubljenih muškaraca često prilazi neonacističkim grupama. Crna realnost predstavlja ozbiljan problem za koalicionu vladu u Berlinu. Ministar za saobraćaj Volfgang Tifense rekao je da planira pokretanje pilot projekta kako bi istražio mogućnosti države da održi službe u funkciji u retko naseljenim istočnim regionima. Ali, klevetnici kažu da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se izmenila sudbina istočnih delova zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari