Pošto je propao i najnoviji pokušaj da se reši kriza u Grčkoj, za ponedeljak je zakazan hitan samit lidera država-članica evrozone. Sastanak ministara finansija u četvrtak nije dao rezultate. Šef Evrogrupe Jeroen Dijselbloem je rekao da je ostvareno „isuviše malo“ napretka i da „sporazuma još nema na vidiku“. Grčka ima na raspolaganju manje od dve nedelje da postigne sporazum s kreditorima ili će u suprotnom bankrotirati zbog postojećeg duga. Dijselbloem je naglasio da je Grčkoj „ostalo mnogo malo vremena“.

On je apelovao na Grčku da narednih dana predstavi „kredibilne“ predloge i da iskoristi „poslednju priliku“ za postizanje sporazuma s kreditorima. „Još je moguće postići dogovor i proširiti aktuelan program do kraja meseca, ali je lopta očito u grčkom dvorištu kada je reč o toj poslednjoj prilici“, rekao je šef Evrogrupe.

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao juče da će se naći rešenje za grčku dužničku krizu. „Samit lidera evrozone koji je sazvan za ponedeljak je pozitivan korak na putu ka sporazumu. Pokazaće se da greše svi oni koji se klade na krizu i užasne scenarije. Naći će se rešenje koje je zasnovano na pravilima EU i demokratiji, što će omogućiti Grčkoj da povrati rast u evrima“, navodi se u saopštenju grčkog premijera. Cipras je otputovao u Sankt Peterburg na ekonomski forum, gde, kako je najavljeno, treba da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Potencijalni sporazumi tiču se, između ostalog, i gasovoda.

Evropska centralna banka (ECB) će održati hitan sastanak upravljačkog saveta na kojem će biti reči o sve goroj situaciji za grčke banke. Analitičari ocenjuju da će ECB možda morati da dodatno povećaju sredstva za grčke banke, koje su pogođene visokim kamatama i povlačenjem novca s računa klijenata koji su se uplašili da će Grčka možda morati da napusti evrozonu.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je rekao da je njegova zemlja predstavila „sveobuhvatan“ predlog poveriocima – EU i MMF-u – i da nesuglasica ima samo u vezi s potrošnjom, ekvivalentnom 0,5 odsto grčkog BDP-a, što, kako je naglasio, ne predstavlja „opasan zapećak“. On je istakao da je Grčka već napravila „ogromne korekcije“ u proteklih pet godina i odbila sve mere kojima bi bili dodatno povećani porezi, a smanjen profit.

Pritisak na Grčku je pojačan i kada je u četvrtak šefica MMF-a Kristin Lagard upozorila da ne „postoji grejs period“ za zemlju za rok za otplatu dospelog duga. Ona je rekla da će Grčka bankrotirati zbog dugova MMF-u ako do 30. juna ne isplati 1,6 milijardi evra. Lagardova je ponovila da su međunarodne institucije uvek bile fleksibilne prema situaciji u Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari