Moderni Robinzoni sklonište od civilizacije našli na Mediteranu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na ostrvima Jadrana i Sredozemnog mora žive moderni osobenjaci odnosno moderni Robinzoni.

Moderni Robinzoni sklonište od civilizacije našli na Mediteranu 2Robinzoni se obično u našoj fantaziji nalaze negde na dalekim ostvrima Polinezije, na rubu civilizacije, daleko od saobraćajnih puteva, piše list Pravda pre 80 godina.

Ali ima i Robinzona koji se nalaze usred civilizovanog sveta, na raskrsnicama saobraćajnih linija, pa čak i u neposrednoj blizini većih naselja, oni žive usamljeni kao Robinzoni.

Takav je Žan Divivke, koji stanuje na malom grčkom ostvru Itosu.

On je na početku prošlog rata dezertirao iz francuske vojske i prebegao u Italiju. Tu je neko vreme živeo u miru, ali je onda i Italija stupila u rat pa je morao ponovo da se seli.

Tako je stigao na malo ostrvo Itos. Tu je dočekao da ga francuski vojni sud osudi na smrt zbog dezerterstva.

Posle rata, njegovi rođaci su mu izdejstvovali pomilovanje i on je mogao da se vrati kući. Ali on se navikao na život pustinjaka i više nije želeo da se vrati civilizaciji.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme pisao je pre 80 godina o količini mlečnih proizvoda koji se potroše u Beogradu za jedan dan.Moderni Robinzoni sklonište od civilizacije našli na Mediteranu 3

Kako se navodi, Beograđani pojedu 7.000 kilograma mlečnih proizvoda za jedan dan.

Mnogobrojne mlekadžije, koje svakog jutra dovoze na svojim čezama mleko za Beograđane, nisu jedini dobavljači mleka za prestonicu.

Prodavnice mleka u Beogradu, kojih ima 400 (od toga pola na pijacama), prodaju prestoničkim građanima oko 75.000 litara mleka dnevno.

Ali osim mleka te prodavnice uslužuju Beograđane svim vrstama mlečnih proizvoda.

Za jedan dan pojede se u Beogradu 300 kilograma kajmaka i 300 kilograma milerama, a od sireva najviše se jede kačkavalj i srpski sir.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari