Novi vlasnik preduzeća za proizvodnju žice za dalekovode Južna Morava Nebojša Savić, očekuje da će 59 radnika od marta meseca početi sa redovnom proizvodnjom uprkos činjenici što su obaveze ovog privrednog subjekta oko 700.000 evra.

– Na poslednjoj aukciji kupio sam 70 odsto akcija ovog preduzeća po ceni od 61 dinara.Ovo je bila treća i poslednja aukcija, u protivnom preduzeće bi otišlo pod stečaj. Optimista sam i pored ovakve situacije, jer su prvi poslovni aranžmani većsklopljeni – kaže Savić.

Na srpskom tržištu postoji šest preduzeća koja se bave proizvodnjom žice za dalekovode. Realni kapaciteti Južne Morave su pet puta veći od realnih potreba elektroprivrede u zemlji. Otuda šansu za oporavak novi vlasnik vidi u izvozu žice i provodnika za dalekovode, jer je ovo preduzeće u svojoj istoriji uspeha čak 80 procenata proizvodnje plasiralo na strana tržišta Bliskog istoka, Afrike i Evrope. Žiro-račun preduzeća je još uvek u blokadi, a sa Agencijom za privatizaciju potpisan je ugovor o otpisu dugovanja prema državnim poveriocima do kraja 2004. godine. Novi vlasnik se suočio i sa izvršnim sudskim rešenjima 17 radnika koji su tužili preduzeće i prethodnog vlasnika zbog neisplaćenih zarada.

– Želja mi je da svi zaposleni zadrže svoja radna mesta i u tom pravcu počeo je proces oporavka ovog preduzeća. Nadam se da će s proleća situacija biti sasvim drugačija – uverava Savić.

Fabrika žice za dalekovode Južna Morava nekada je bila jedno od uspešnijih preduzeća u sada potpuno posustaloj privredi opštine Vladičin Han, a bila je i jedan od značajnijih izvoznika na području Pčinjskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari