Još je nepoznanica u koliko kolona će partije u Novom Pazaru pokušati da osvoje lokalnu vlast. Za vladajuću Sandžačku demokratsku partiju (SDP) se zna da će biti okosnica koalicije pod starim imenom „Za evropski Novi Pazar“. Ko će sve u koaliciju tek treba da se vidi. Ova partija je minulog vikenda u Sjenici održala sednicu Glavnog odbora i na taj način označila početak predizborne kampanje.

OsnivačSDP i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajićje na tom skupu ocenio da je ova partija „apsolutni favorit na izborima“ i da „politički protivnici imaju razloga da se plaše“.

– Za njih je vlast da uzimaju od drugoga, za njih je vlast egzistencija, za nas je misija da nešto učinimo za narod. Životni nam je cilj da auto put prođe preko Pešteri. To nam je spas. Neka se ovi pametnjakovići bore za autonomiju, mi ćemo za auto put. Od njihove autonomije nikada ništa neće dobiti, od našeg auto puta će dobiti svi, naredne generacije. Mnogo je teže boriti se za auto put, nego pričati da će autonomije biti za 300,400 godina. Ovo drugo ništa ne košta, a i ne vredi, jer od toga ništa i nema, od auto puta će biti za to ćemo se boriti iako nije lako, poručio je Ljajići dodao da ako se udruže SDA Sandžaka i Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka (BDZS) „biće to svojevrstan referendum, narod će birati između realnosti i utopije“.

U gradu se i dalje spekuliše da bi SDA i BDZS mogle zajedno da pokušaju da osvoje vlast na lokalu, ali se ne isključuje i mogućnost udruživanja za parlamentarne izbore. SDA je podržala inicijativu i proglas Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) o stvaranju bošnjačkog bloka. Sa druge strane, zvaničnici ove partije tvrde da im je „DS strateški partner“, a lider DS Bojan Pajtićje lideru SDA i BNV Sulejmanu Ugljaninu pre dvadesetak dana poslao poruku da koalicija može ali pod uslovom da se odrekne autonomije Sandžaka.

Kod partija koje računaju na srpsko biračko telo u ovom kraju, poslednju rečdaće centrale u Beogradu. Sve je izvesnije da će i srpske partije ići u više kolona. Gradski odbor SRS se nije oglašavao posle parlamentarnih izbora. Predsednik lokalnih radikala Milan Veselinovićje, sa konferencije za novinare, pozvao. stranke koje računaju na srpsko biračko telo da formiraju „Srpsku listu“ za predstojeće lokalne izbore. Veselinovićje poziv za zajednički nastup na izborima uputio „svim patriotskim strankama koji Srbiju smatraju domovinom“, jer „u suprotnom može da se desi da Srbi ostanu bez ijednog odbornika u Skupštini Novog Pazara“.

– Pozivam ih da formiramo koaliciju, jer ukoliko ne napravimo „Srpsku listu“, većizađemo u više kolona, može lako da se desi da niko ne pređe cenzus, obrazložio je svoj predlog šef novopazarskih radikala. On je naglasio da svi dobro razmisle o ovom predlogu „da ne misle da su jaki, većda vode računa o interesima svog naroda na ovom prostoru“. Rekao je da patriotskim snagama smatra SRS, SNS, SPS, DSS i Dveri.

Na lokalnim izborima pre četiri godine SRS je bila u koaliciji sa SPS i ostali su ispod cenzusa i od 2000. godine obe partije su prvi put su ostale bez svojih odbornika u lokalnoj skupštini. Zvaničnici gradskih odbora SNS i SPS medijima su potvrdili da razgovaraju o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima. Zamenik predsednik Gradskog odbora SNS Raco Vučkovićnaglašava da je ta partija spremna na razgovore sa svim političkim opcijama u Novom Pazaru, ali „konačna odluka biće doneta nakon konsultacija sa centralom stranke“. Poziv lokalnih radikala za koaliciju, Vučkovićje prokomentarisao da „partije koje na državnom nivou napadaju SNS teško mogu da očekuju postizanje dogovora o zajedničkom nastupu na lokalu“.

Predsednik Gradskog odbora SPS Dejan Kulundžićtvrdi da će Srpska lista biti formirana i da se još ne zna od kojih partija. „Blizu smo dogovora o zajedničkom nastupu sa SNS, Pokretom socijalista i Novom Srbijom. Vrata su otvorena i za SRS i DSS, ali pod određenim uslovima“, ističe Kulundžić. Na prošlim izborima srpsko biračko telo opredeljivalo se između dve liste: SRS-SPS-JS-PUPS i SNS-NS-DSS. Koalicija koju je predvodila SNS bila je uspešnija, osvojila je dva odbornička mandata i participira u lokalnoj vlasti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari