Češka vlada se nada da će predsednik države Vaclav Klaus ipak potpisati Lisabonski ugovor ukoliko Irci ratifikuju taj dokument na ponovljenom referendumu koji se održava u subotu, ali stručnjaci za pravo i predstavnici stranaka traže način da osvedočenog evroskeptika ubede da preduzme takav korak. Protivnici šefa države predložili su da pokrenu sudski postupak protiv njega jer odugovlači potpisivanje dokumenta koji je dobio zeleno svetlo parlamenta.

Nasuprot tome, opoziciona Socijaldemokratska stranka smatra da bi vlada i parlament trebalo da izvrše pritisak na Klausa tako što bi skresali budžet predsedničke kancelarije, a druga mogućnost jeste da mu se radikalno ograniče putovanja u inostranstvo. Članica te stranke Alena Gajduškova kao krajnje rešenje predlaže da se šef države optuži za izdaju domovine, budući da kada je Lisabonski ugovor u pitanju ne poštuje volju demokratski izabranih predstavnika naroda – poslanika i senatora češkog parlamenta.

„Uviđamo da raste zabrinutost u drugim državama EU povodom ovog pitanja, ali nastojimo da sve rešimo na uobičajeni način, pregovorima“, potvrdio je premijer Jan Fišer navode diplomata da Uniju u razgovorima sa češkim partnerima isključivo zanima kada će Klaus potpisati taj dokument. Češki predsednik, osvedočeni protivnik ideje o dubljoj integraciji EU, najavio je da će odluku o potpisivanju Ugovora doneti tek nakon što o dokumentu ponovo, na zahtev grupe senatora, odluči Ustavni sud Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari