U Egiptu je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, na kojem se očekuje da većinu glasova u parlamentu, kao i u prvom krugu, osvoji vladajuća Narodna demokratska partija (NDP) predsednika Hosnija Mubaraka. Biračka mesta otvorena su juče ujutru u 8 sati po lokalnom vremenu, a kandidati su se borili za ukupno 283 mesta, što su ostala neraspoređena posle prvog kruga, koji su obeležile optužbe za krađu, prenela je agencija Rojters.


Dve najveće opozicione stranke – Muslimanska braća i liberalna partija Vafd, odlučile su da se povuku posle prvog kruga, za koji tvrde da su ga obeležile brojne prevare. U prvom krugu, održanom 28. novembra, najviše glasova osvojila je Narodna demokratska partija predsednika Hosnija Mubaraka, dobivši 209 od 508 poslaničkih mesta. Muslimanska braća, kao glavni opozicionari NDP, držali su petinu mesta u dosadašnjem sazivu, a povukli su se iz drugog kruga, pošto su naveli da je u prvom krugu bilo malverzacija. Oni su imali 26 kandidata u drugom krugu.

Analitičari procenjuju da bi odnos vladajuće partije prema drugim strankama mogao da utiče da se opozicija ujedini i oproba drugačiji pristup pred predsedničke izbore sledeće godine. Prema njihovom mišljenju, vlada želi da utiša islamističke kritičare u parlamentu da bi obezbedila pobedu na predsedničkim izborima. Mubarak je na vlasti skoro tri decenije, a zvaničnici sugerišu da će se kandidovati za još jedan šestogodišnji mandat, mada se on o tome nije izjasnio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari