Na poslovnom forumu u Beču opštinu Veliko Gradište predstavili su predsednik Dragan Milić i načelnica Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu Aleksandra Đorđević koja je, predstavljajući investicione potencijale ove podunavske komune, rekla da se oni zasnivaju na četiri stuba razvoja a zainteresovanost potencijalnih ulagača za raznovrsne mogućnosti investiranja bila je zaista velika i u potpunosti opravdala očekivanja.

S obzirom da se Veliko Gradiste nalazi na 3 vode : „Evropskom bulevaru“ Dunavu, Srebrnom jezeru i reci Pek, nije ni čudo sto je turizam primarni investicioni potencijal i što je prepoznato kao nezaobilazna turistička destinacija. Ono što u daljem pravcu razvoja opština pruža potencijalnim investitorima jeste dalje strateško partnerstvo sa kompanijom „Silver lake Investemnet“ u cilju proširenja turističkog resorta sa 320 postojećih na više i zemljište koje je u vlasništvu opštine površine od 200 hektara u dužini od 4 kilometra uz obalu Srebrnog jezera.

Razvoj poljoprivrede je zasnovan na činjenici da ukupno poljoprivredno zemljište iznosi 26.640 hektara ili 79 odsto ukupne teritorije opštine. Više od 60 odsto stanovnika se bavi poljoprivredom i veliki deo poljoprivrednog zemljišta nije zagadjen pa je zbog toga pogodan za proizvodnju organske hrane. Ono što se nudi investitorima za različite namene jeste poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje daje opština u zakup, na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljistu, površine od 4,4 hektara u zoni sanitarne zaštite oko postojećeg vodizvorista „Jelak“ kao i oko 171 hektar u katarskoj opštini Požeženo a za ovu lokaciju je interesantno što je blizina Dunava oko 800 metara od te parcele.

Ponudjene su dve boraunfiled zone: „Moda“- bivša industrija kožne odeće, ukupne površine od 15.895 kvadrata od čega je pod objetima oko 3.000 kvadrata. Kompletna infrastruktura namenjena je proizvodnim delatnostima a postoji mogućnost promene delatnosti. Firma je potpuno u državnom svojini. Druga bounfiled zona je „Dunavka“ – bivša fabrika ulja, prva faza do rafinerije, ukupne površine od 24.112 kvadrata, komplentno infrastrukturno opremljena a udaljenost lokacije od centra grada i Dunava je oko 800 metara. Firma je, takođe, potpuno u vlasništvu države. Za obe lokacije je interesantno što je Dunav daleko do jednog kilometra gde se može koristiti pretovarno-utovarna stanica a ovde se nalazi i Carina.

Posebni potencijali su u oblasti obnovljivih izvora energije. Naime, prosečna insolacija u opštini Veliko Gradište iznosi preko 2.150 hektara, maksimalnog inteziteta a, pored sunca, postoje površine pod poljoprivrednim kulturama na oko 12.000 hektara pa je značajna količina poljoprivrednog otpada i preko 200 hektara neplodne zemlje u vlasnistvu opštine. Interesantna površina je za solarno polje upravo zona sanitarne zaštite vodoizvorista od 4,4 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari