Ambasadori Austrije i Mađarske u Srbiji, Johanes Ajgner i Atila Pinter, u Novom Pazaru razgovarali su sa čelnicima lokalne samouprave o ekonomskoj i političkoj situaciji u regionu i mogućnostima za privrednu saradnju.

Dvojica diplomata rekli su da će raditi na povezivanju preduzetnika iz ovog kraja sa kompanijama iz njihovih zemalja. Sve informacije o novopazarskim potencijalima za ulaganje proslediće kompanijama u Austriji i Mađarskoj, „bez obzira da li one posluju u Srbiji ili ne“.

Nakon sastanka, novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović podsetio je da su ove dve zemlje ranije pomagale razvoj Novog Pazara i izrazio očekivanje da će pomoći realizaciju planiranih projekata. Mahmutović je rekao da će uskoro u ovom gradu biti otvorena regionalna Privredna komora, koja bi trebalo da uspostavi saradnju između privrednika iz ovog kraja i kompanija iz Austrije i Mađarske.

Ambasadori Ajgner i Pinetr, u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) odvojeno su razgovarali sa predsednikom Veća Sulejmanom Ugljaninom. Kako je navedeno u saopštenju, Ugljanin je austrijskog i mađarskog diplomatu upoznao sa položajem Bošnjaka u Srbiji, sa problemima koje imaju i nerešenim pitanjima koja ih opterećuju i aktivnostima BNV za njihovo rešavanje. „U razgovorima je naglašen značaj Akcionog plana za nacionalne manjine koji se izrađuje u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU. Predsednik Veća je naglasio značaj Rezolucije za rešavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji. U oba susreta govoreno je o situaciji u kojoj se trenutno nalaze Bošnjaci, jer su jedini narod na prostoru bivše SFRJ čiji status još uvek nije rešen“, navodi se u saopštenju BNV.

Poseta Mešihatu

Austrijski ambasador Ajgner posetio je i Islamsku zajednicu u Srbiji i razgovarao sa predsednikom Mešihata Mevludom Dudićem, koji ga je upoznao sa položajem muslimana u Srbiji i aktivnostima IZ. „Imajući u vidu da veliki broj muslimana Bošnjaka živi u Austriji, predsjednik Mešihata je istakao zahvalnost na odnosu koji ta zemlja ima prema Bošnjacima koji tamo žive“, saopštava IZ i dodaje da je ambasador Ajgner naglasio da su muslimani bitan deo austrijskog društva i da je u interesu države da se oni dobro osećaju i budu ravnopravno tretirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari