"Moj je bio drugačiji, imao je neobičan kostim i ponašanje": Kako je Dragan Stokić iz Rajca stvorio lik kultnog strip junaka "Ninđe" 1Foto: M. S. / Danas

Dragan Stokić – Rajački je jedan od najznačajnih ilustratora i strip crtača u bivšoj Jugoslaviji. On se stripom profesionalno bavi od, sada davne 1973 godine, kada je angažovan na strip projektu “Ninđa” Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca, na kome su odrastale mnoge generacije.

Prema rečima našeg sagovornika nadimak “Rajački”, je dobio pošto je poreklom iz Rajca, sela kod Negotina, gde se prvi put susreo sa stripovima.

“Pošto sam odrasato u selu Rajac, jedino što mi je tada bilo dostupno, jesu bili stripovi. Donosio ih je iz Niša moj stariji brat koji je tada studirao. Najveći događaj u selu je bio kada se on vrati i donese stripove”, objašnjava Stokić kako se kod njega javila strast prema stripovima.

Kako on ističe za Danas, kada je završio osnovnu školu, shvatio je da ga jedino zanima slikarstvo i crtanje stripova, ali se nakon upisa u umetničku školu, pojavio i problem.

"Moj je bio drugačiji, imao je neobičan kostim i ponašanje": Kako je Dragan Stokić iz Rajca stvorio lik kultnog strip junaka "Ninđe" 2
Foto: M. S. / Danas

“Tamo su mi stopirali ljubav prema stripu, pošto se u to vreme crtanje stripova smatralo nepopularnim i da to nije umetnost. Tako sam smanjio aktivnost da crtam ono što volim dok nisam završio školu”, ističe Stokić.

Međutim, nakon završene škole konkurisao je kod “Dečjih novina”, koje su u tom period bile najaktivnije u pogledu izdavanja stripova, i odmah je dobio prvi posao kao illustrator.

“Prvo sam bio illustrator u pisanom romanu “Lun – kralj ponoći”. Pošto je tema stripa bila mračna, a Ninđa je u to vreme postao popularan, oni su se setili mene. Ponuđeno mi je da to ja crtam. Prihvatio sam, ali veliki je problem bio što nisam imao tada da pronađem detalje iz kulture istočnih naroda, već sam lik kreirao po filmovima koji sam gledao”, objašnjava Dragan Stokić Rajački, kako je stvorio lik Ninđe i dodaje “da je bolje da se nešto interpretira nego da se imitira”.

"Moj je bio drugačiji, imao je neobičan kostim i ponašanje": Kako je Dragan Stokić iz Rajca stvorio lik kultnog strip junaka "Ninđe" 3
Foto: M. S. / Danas

Ono što je publika prepoznala u njegovom crtanom junaku, je to da je njegov Ninđa drugačiji u odnosu na druge stripove o istom junaku.

“Moj je bio drugačiji. Imao je neobičan kostim, ponašanje, pokreti su bili specifični, a više je podsećao na super heroja nego na ninđu. On je uvek bio na strani pravde, što nije bila karakteristika svih, i tako je on postao jedan od najpopularnijih junaka”, objašnjava naš sagovornik.

Kako Stokić kaže, uradio je 33 epizode, koji su izlazili u okviru stripa “Eks”, tako da je među publikom bio poznat kao “Eks Ninđa”.

"Moj je bio drugačiji, imao je neobičan kostim i ponašanje": Kako je Dragan Stokić iz Rajca stvorio lik kultnog strip junaka "Ninđe" 4
Foto: M. S. / Danas

Pored Ninđe, radio je i za jednu kompaniju iz Engleske, za koju je crtao Tarzana.

“Naša izdavačka kuća iz Novog Sada dobila je tada licencu, tako da sam ja radio sa još tri autora i Tarzana”, sa nostalgijom se seća naš sagovornik.

Ono što Dragana muči, je početak rata u bivšoj Jugoslaviji. Kaže, od tada se sve srušilo, pa i izdavanje stripova.

“Izdavačke kuće su počele da se zatvaraju. Ja sam izgubio kontakte iz inostranstva, tako da se je jedan period crtanja stripova, bukvalno ugasio preko noći. Ugovori su postali mrtvo slovo na papiru – hteo, ne hteo, nisi više imao za koga da radiš”, seća se Stokić.

Par njegovih kolega, nastavili su da crtaju stripove, ali su morali da pređu granicu i odu u inostranstvo, ali on za to tada nije bio spreman.

“Mislio sam da će sve brzo da prođe, i da ću nastaviti da se bavim onim što volim, ali godine su prolazile, a sve je stajalo u mestu”, kaže Stokić.

"Moj je bio drugačiji, imao je neobičan kostim i ponašanje": Kako je Dragan Stokić iz Rajca stvorio lik kultnog strip junaka "Ninđe" 5
Foto: M. S. / Danas

On kaže da je tek sada posle više od 30 godina počeo da dobija priznanja za ono što je davno radio.

“Dobio sam nagradu za životno delo, a nedavno sam dobio još jednu nagradu. Te nagrade su me vratile u mladost, i drago mi je zbog toga”, kaže naš sagovornik.

On je i osnivač Škole stripa u Zaječaru i dobitnik brojnih priznanja za doprinos stripu, a kako on kaže za Danas, ne brine za naslednike, pošto imamo odlične crtače.

“Imam par mladih crtača koji su me prevazišli u svemu. Jedan Zaječarac radi za Francuze, i još par mladih koji su u ekspanziji, koji fantastično crtaju”, zaključio je Stokić.

Stokić dodaje da je nedavno sarađivao sa Markom Stojanovićem, kako on kaže, jednim od najvećih srpskih strip scenarista, publicistom i izdavačem.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari