Momirović obišao izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda 1FOTO: Ministarstvo građevinarstva/Tomislav Momirović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas, nakon radnog sastanka u Gradskoj kući u Kruševcu i obilaska novoizgrađenog postrojenja za preradu otpadnih voda u ovom gradu, da je obim investicija u izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture, koja se sprovodi sa nemačkom razvojnom bankom KfW, iznosi približno 400 miliona evra i to ne bi uspeli da nemamo jaku podršku Republike Nemačke kada govorimo o implementaciji ekoloških projekata, saopštilo je Ministarstvo.

Momirović je održao sastanak sa izvršnom direktorkom nemačke razvojne banke KfW Kristijanom Lajbah, gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović i direktorima javnih komunalnih preduzeća u Kruševcu.

„Postrojenje u Kruševcu je do sada najuspešniji primer postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje je izgrađeno u skladu sa standardima Evropske unije. Apsolutno smo opredeljeni održivom korišćenju prirodnih resursa, zaštiti biodiverziteta i životne sredine u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan. Pred nama je još dosta projekata, a mi ćemo poseban fokus staviti na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vrlo brzo pokrenuti izgradnju šest postrojenja, kao i izgradnju centralnih deponija od kojih će jedna biti u Kruševcu. Za godinu ipo dana imaćemo perfektnu ekološku sliku u Kruševcu. U narednom periodu ćemo sa partnerima iz Nemačke uložiti blizu 250 miliona evra za prioritetne investicije u ekologiju u zdraviju životnu sredinu za sve građane Srbije. U toku su investicije u oblasti vodosnabdevanja, regulisanja otpadnih voda i komunalnog otpada u velikom broju lokalnih samouprava u Srbiji“, rekao je Momirović nakon obilaska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.

Ministar je dodao da Kruševac postaje grad uzor po nivou investicija u ekološke projekte, budući da je u njemu izgrađeno centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže u vrednosti nešto većoj od 26 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari