Momirović: Tunel Straževica, na obilaznici oko Beograda, od 15. juna u probnom radu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izrazio je danas očekivanje da će tunel Straževica, na obilaznici oko Beograda, 15. juna početi sa probnim radom.

Momirović je u saopštenju naveo da je zadovoljan rezultatima i dinamikom radova na projektu obilaznice oko Beograda, saopštio je njegov kabinet.

„U planu je da tunel završimo u narednom periodu i time priču staru više od trideset godina pošaljemo u istoriju“, rekao je on, tokom obilaska radova na sektoru 5 obilaznice oko Beograda, kod tunela Straževica.

Rekao je da očekuje da će do 15. juna taj deo obilaznice biti pušten u saobraćaj, a da će u narednih šest do osam meseci za saobraćaj biti otvoren i sektor 6.

Prema njegovim rečima, time će priča na temu obilaznice oko Beograda biti završena.

Istakao je da će time biti omogućeno da tranzitni saobraćaj ide brže i efikasnije što će, kako je rekao, znatno smanjiti aerozagađenje u Beogradu i uticati na ekonomski prosperitet Srbije.

Saobraćajni tunel Straževica je dugačak 733 metra, a počeo je sa izgradnjom februara 2019. rekao je odgovorni izvođač radova za tunele i mostove Jovica Radić.

Dodao je da se radi o izuzetno kompleksnom tunelu i da su „sve poteškoće prevaziđene“.

Najavio je da će „narednog meseca tunel Strževica kao i ceo sektor 5 (obilaznice oko Beograda) biti pušteni u probni rad“.

Projekat obilaznice oko Beograda sastoji se iz više sektora ukupne dužine 20,4 kilometra, a u aprilu prošle godine pušten je u saobraćaj sektor 4 dužine 7,7 kilometara.

Resorno ministarstvo projekat realizuje u saradnji sa Putevima Srbije, kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China Ltd“ i azerbejdžanskom kompanijom „Azvirt“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.