Isterivač rok đavola: Ko je monah Arsenije, koji je pozivao na zabranu koncerta poljskog metal benda? 1Printscreen/ Zvanični kanal manastira Ribnica

Monah Arsenije, iguman manastira Ribnica kod Mionice, prešao je pun krug. Pre tridesetak i više godina bio je u epicentru crnog talasa jugoslovenskog rokenrola, da bi danas pozivao na zabranjivanje koncerata.

Meta Arsenijevog pravedničkog gneva bila je poljska blek metal grupa Batushka koja je 23. novembra trebalo da svira u Dorćoj Platzu.

U četrdesetpetominutnom obraćanju na svom Jutjub kanalu, pod nazivom „Satana u Beogradu“, monah Arsenije je istakao da članovi ovog benda nisu “uopšte naivni”.

“Oni su Poljaci koji se sprdaju sa pravoslavljem, izruguju. Ali ne sa bilo kojim pravoslavljem, nego sa ruskim pravoslavljem, za divno čudo”, kazao je Arsenije karakterišući nastup poljskih muzičara kao blasfemiju i hulu na crkvu i pravoslavlje.

Isterivač rok đavola: Ko je monah Arsenije, koji je pozivao na zabranu koncerta poljskog metal benda? 2
Foto: (1)Shutterstock/Natalia Kempin (2)Printscreen/Монах Арсеније – Званични канал манастира Рибница

„Pozivam sve one koji imaju hrišćansko hrabro srce 23. novembra, na mestu koje se zove Dorćol Platz, da se pojave sa ikonama, krstovima i sa pesmom, osmehom i sa ljubavlju, ali da na neki način pokušaju da, daju barem do znanja, da se sa tim ne slažemo, a i po mogućnosti da spreče taj koncert na miran način“, istakao je monah Arsenije.

To, međutim, nije bilo neophodno. Organizatori su “zbog pritiska javnosti” odustali od koncerta.

To što je ovakav poziv došao od pripadnika SPC-a nije toliko iznenađujuće. Međutim, jeste donekle neobično da upravo monah Arsenije bude taj koji će pozvati na bojkot koncerta.

On je rođen 1960. godine u Beogradu kao Aleksandar Jovanović. Završio je Treću beogradsku gimnaziju, a diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Kao član benda VIA Talas, iz prve ruke je video kako je izgledao poslednji trzaj jugoslovenskog rokenrola.

Krajem osamdesetih odlazi u Njujork gde je, između ostalog, radio i kao instruktor transcedentalne meditacije. U Americi je otkrio i pravoslavlje, koje ga je, kako je govorio, spaslo. Zamonašio se 1994. godine.

Oberučke je prigrabio je nove medije, te pored Jutjub kanala svoje poruke deli i po društvenim mrežama. Bilo je tu svega – od prekora Ani Ivanović zbog snobizma do tvrdnji da i žena može “jezikom” da sprovodi nasilje nad muškarcem.

Mediji su mu dodelili i titulu pravoslavnog psihoterapeuta, a sam je rekao da su mnogi nakon razgovora sa njim prestali da piju lekove, da se drogiraju, da budu homoseksualci, da se bore s glasovima u glavi, s depresijom.

O svom životu napisao je knjigu “Bog i rokenrol”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari