ivan aleksijevićFoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Pijanista Ivan Aleksijević jedan je od najistaknutijih džez muzičara sa domaće scene, iako nije neko ko se često pominje.

Ovih dana, Ivan Aleksijević se pominje u kontekstu pokazivanja stava, integriteta i dostojanstva a sve povodom otkazanog koncerta benda Kolja i Grobovlasnici.

Naime, koncert zakazan za 20. decembar otkazan je „iz tehničkih razloga“, po saopštenju organizatora, ali je Aleksijević kasnije potvrdio da je razlog Koljina podrška Aleksandru Vučiću.

Bend ne želi više da nastupa sa Koljom, ali Aleksijević je odbio da kaže bilo šta loše o svom dosadašnjem kolegi iz benda.

Jedan još veći razlog za pominjanje njegovog imena je karijera koju je izgradio u svetu džez muzike, čiji je deo već nekoliko decenija.

Ivan Aleksijević rođen je u Beogradu, ali je nekako oduvek vezan za Pančevo, u kome je odrastao i u kome danas živi.

Nadimak „Pančevac“ prati ga još odavno, od početka saradnje sa Rambom Amadeusom, kome je bilo zanimljivo da ga tako nazove.

Muziku je voleo skoro otkako zna za sebe, ali samo sviranje klavira započelo je slučajno, a za to su zaslužni njegovi kumovi.

Oni su u kući imali jedan klavir sa kojim nisu znali šta će, pa su ga prosledili njegovim roditeljima, nakon čega je Ivan počeo da svira i interesuje se za muzičko obrazovanje.

Pohađao je muzičku školu Stanković, a potom je nastavio obrazovanje na teoretskom odseku Fakulteta Muzičke umetnosti, koje nikada nije završio.

Kako je i veliki ljubitelj sporta, nekoliko godina je trenirao košarku paralelno sa odlaskom u muzičku školu, ali je shvatio da ne može da postigne obe stvari istovremeno, pa je ipak prešao na muziku.

Pored klasike, džez je voleo od ranog doba zbog slobode koju pruža i naročito zahvaljujući Big Bendu RTS-a i velikim muzičarima poput Duška Gojkovića i Stjepka Guta.

Ivan Aleksijević je neraskidivo povezan sa Big Bendom RTS-a

Zbog toga je rado dočekao priliku da se isproba kao klavirista ovog benda, da uči od starijih kolega, a zvaničan deo orkestra postao je 1997. godine.

To je opisao kao ostvarenje dečačkog sna, a od tada je sa bendom nastupao na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Bio je član sastava Jazz Sence i Yupika Quintet, sa kojima je snimio po jedan album, a nekoliko numera je komponovao i aranžirao.

Svirao je u sastavima Ognjen i prijatelji, Kolja i Grobovlasnici, Dobrovoljno kovačko društvo, a sarađivao je sa Rambom Amadeusom, sestrama Kovač, Zdravkom Čolićem, Ivanom Peters i drugim istaknutim muzičarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari