Igumanija ovčarsko-kablarskog manastira Vaznesenje Jelena (Đurić) saopštila je juče na manastirskoj slavi da su ona i njeno celokupno sestrinstvo obavestile nadležnog episkopa žičkog Hrizostoma (Stolića) da napuštaju Eparhiju žičku i prelaze u „Eparhiju raško-prizrensku u egzilu“ na duhovno staranje kod raščinjenog episkopa bivšeg raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića).


Kao razloge za ovakav korak igumanija Jelena navela je „otvoreno deklarisanje patrijarha srpskog Irineja kao ekumeniste i pacifiste, kao i prećutno odobravanje ove jeresi i bezakonja koje, u cilju njenog nametanja u SPC, sprovode neki pastiri: arhijereji, namesnici i parosi…“ Sestrinstvo Vaznesenja se ovim činom, kako je objašnjeno, „ograđuje od besporetka i duhovnog otpadanja episkopata i sveštenstva od vere otačke“, a vladici Hrizostomu zamera što se „ni na koji način nije ogradio od jeretičkog istupanja administrativnog vrha SPC, nego sprovodi bogoslužbene reforme koje su, kao crkvenorušilačke novotarije, samo prethodnica i pripravljanje puta za potpuni silazak Srpske crkve u duhovnu tminu bogoostupničke jeresi ekumenizma“.

Igumanija Jelena kaže za Danas da je pismom obavestila vladiku Hrizostoma o odluci sestrinstva, u kojem je osim nje i sedam monahinja. Ona ne očekuje da će biti bilo kakvih problema sa crkvenim vlastima, napominjući da „svako ima slobodnu volju da veruje u ono što hoće – Boga ili nešto drugo“.

U SPC je juče proslavljan praznik Vaznesenja Gospodnjeg, zbog čega nismo uspeli da dobijemo zvanični komentar u sedištu Eparhije žičke povodom prelaska sestrinstva manastira Vaznesenje u Eparhiju raško-prizrensku u egzilu, kako sebe nazivaju vladika Artemije i monasi koji su 2010. sa njim napustili Eparhiju raško-prizresku, zbog neslaganja sa odlukama Svetog arhijerejskog sabora o promeni episkopa na ovoj katedri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari