Protiv jedinog uhapšenog i osuđenog aforističara u novijoj istoriji Srbije, Bobana Miletića – Bapsija, ovih dana započeo je još jedan proces.

Aforističaru koji je „povredio ugled“ SRJ i njenog tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića sudi se pred Opštinskim sudom u Knjaževcu zbog navodnog „neosnovanog bogaćenja“ prilikom naplate nematerijalne štete, koja mu je sudski dodeljena zbog preživljenih trauma 1999. godine, kada je uhapšen i pritvoren. On je povodom „sporne“odštete“ većpokrenuo postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu.

– Vrhovni sud Srbije naložio je reviziju pravosnažne i izvršne presude Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, donete krajem 2006. godine, na osnovu koje sam od države naplatio nematerijalnu štetu od milion dinara zbog nezakonitog hapšenje i dvadesetodnevnog pritvora. Vrhovni sud je u reviziji smanjio iznos i sveo ga na 300.000, tako da je od mene sudskim putem zatraženo da vratim ne samo „razliku“ od 700.000 dinara, veći kamatu na nju, koja će udvostručiti ovu cifru – kaže aforističar i nekadašnji aktivista Otpora.

Miletićdodaje da je sudija u Vrhovnom sudu i Veroljub Cvetković, nekadašnji sudija Opštinskog suda u Knjaževcu koji ga je 2000. godine i osudio na šest meseci zatvora zbog javnog čitanja aforizama iz knjige „Srbijo majko, plači“. Na ovakvo angažovanje Cvetkovića, koji je „u Miloševićevo vreme izrekao više političkih presuda raznim ljudima“, upozorio je OEBS i predsednicu Vrhovnog suda Vidu PetrovićŠkero, ali konkretnih reakcija nije bilo. Miletićkaže da uprkos najnovijem sudskom postupku neće vratiti većinu naplaćene štete

– Ne pada mi na pamet da te pare vraćam, jer ih nemam, kaže aforističar, koji živi sa suprugom i troje dece. Pri tom podseća da je njegova porodica prošla kroz velike traume i zdravstvene probleme, a da su građani uspevali da naplate po 800.000 dinara i zbog običnog ujeda psa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari