Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da je Moskva spremna da upotrebi sva sredstva kako bi zaštitila Ruse u Ukrajini, ali je izrazio nadu da do toga neće doći.

„Ako ja donesem odluku o korišćenju vojne sile, ona će biti legitimna i odgovaraće međunarodnom pravu, pošto imamo zahtev legitimnog predsednika (Viktora Janukoviča) i u skladu je s našim interesima da zaštitimo ljude“, kazao je Putin na konferenciji za novinare u Moskvi.

Prema njegovim rečima, korišćenje vojske je „krajnji slučaj“. „Ne pretendujemo da nekoga porobimo, da diktiramo, ali ne možemo da stojimo po strani ako vidimo da počinju da ih (Ruse) gone, uništavaju, maltretiraju. Veoma bih želeo da do toga ne dođe“, naglasio je Putin.

Kako je rekao, Ukrajina je bratska republika i vojnici jedne i druge strane biće uvek na istoj strani. „To se sada dešava i na Krimu. Nije bilo nijednog sukoba, nijednog pucnja. Jedino što smo uradili jeste da smo ojačali bezbednost naših objekata. Ne nameravamo da se mešamo, ali smatramo da svi državljani Ukrajine treba da imaju ista prava“, objasnio je ruski lider. Na pitanje ko su vojne snage koje se nalaze na Krimu, a čije su uniforme „veoma slične“ ruskim, Putin je kazao da to nisu ruske snage, već da je reč o snagama „samoodbrane“.

On je rekao da Rusija ne razmatra mogućnost pripajanja Krima. „Samo građani koji žive u ovoj ili onoj državi, u uslovima slobodnih izbora i bezbednosti, treba da odrede svoju budućnost“, rekao je Putin. Međutim, ocenio je da se u Ukrajini dogodio „državni udar i oružani prevrat“. „Zašto je to učinjeno? Janukovič je uz posredovanje tri ministra EU, mog predstavnika, potpisao sa opozicijom 21. februara sporazum po kojem je, faktički, svoju vlast već predao. Složio se sa svim što je tražila opozicija“, kazao je Putin.

Ruski predsednik je izjavio da je pre dva dana video Janukoviča, da je „živ i zdrav“, ali da nema političku budućnost. On je objasnio da je Janukoviču data mogućnost da dođe u Rusiju „isključivo iz humanitarnih razloga“. „Tamo bi ga (u Ukrajini), jednostavno, ubili“, naveo je Putin. Prema njegovim rečima, Moskva neće priznati rezultate ukrajinskih izbora, ako budu „u uslovima terora“. On nije isključio mogućnost stvaranja međunarodne „kontakt-grupe“ za rešavanje ukrajinske krize, a rekao je i to da odluka Gasproma da od početka aprila Ukrajini ukine popust na gas nije povezana sa politikom.

Povodom pretnji uvođenja sankcija protiv Rusije, Putin je ocenio da bi one bile „kontraproduktivne“ i da bi nanele štetu i Zapadu. On je juče naredio ruskim vojnicima koji učestvuju u vežbama na zapadu zemlje, nedaleko od granice sa Ukrajinom, da se vrate u svoje baze. Na Krimu je juče bilo mirno. Ukrajinski ratni brodovi i dalje se nalaze u Sevastopolju, mada je istekao navodni ruski ultimatum ukrajinskoj vojsci na Krimu da se preda.

SAD su odlučile da suspenduju vojnu saradnju sa Rusijom, ali i da obustave razgovore o bilateralnom sporazumu o trgovinskim investicijama. Amerika je juče objavila pomoć Ukrajini od milijardu dolara u subvencijama za kupovinu energenata, zbog odluke Gasproma. Američki državni sekretar Džon Keri kratko je juče boravio u Kijevu kako bi uputio znak podrške novoj ukrajinskoj vlasti. Vašington će takođe pružiti tehničku, savetodavnu pomoć ukrajinskoj vladi u tumačenju njenih trgovinskih prava sa Rusijom.

Velika Britanija „ne bi trebalo da podrži ekonomske sankcije“ protiv Rusije, niti bi trebalo da „zatvori“ londonski Siti za Ruse – stav je Londona o rešavanju krize u Ukrajini. Kako su juče javili britanski mediji, to se navodi u dokumentu koji je savetnik nosio britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, a čiji je deo tajno fotografisan ispred Dauning strita. Mnoge ruske kompanije kotiraju se na Londonskoj berzi, a ruski oligarsi imaju nekretnine u glavnom gradu Britanije. U tekstu se navodi, prenose mediji, da Ujedinjene nacije, a ne Evropska unija, treba da u prvom redu politički rešavaju krizu u Ukrajini. Dauning strit nije želeo da komentariše objavljivanje informacije o tom dokumentu.

DAČIĆ: Očekujem mirno rešenje

Kopaonik – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da očekuje da će situacija u Ukrajini biti rešena na miran način. „Žao mi je zbog dešavanja u Ukrajini. Želim ukrajinskom narodu i Ukrajini da se što pre oporave od krize, a Srbija i nekadašnja Jugoslavija znaju šta to znači“, rekao je Dačić novinarima na Kopaonik biznis forumu. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je juče da „sa izuzetnom pažnjom i zabrinutošću“ prati događanja u Ukrajini ističući punu podršku „političkim naporima u cilju prevazilaženja nastale situacije i uspostavljanja neophodne stabilnosti“.

„Bojkot“ Oskara

Holivud – Događaji u Ukrajini i Venecueli su glavne teme za Džereda Leta, koji je u nedelju dobio Oskara za sporednu rolu u filmu „Klub kupaca iz Dalasa“. On najavljuje da će sa svojim bendom 30 Seconds To Mars svirati za par nedelja u Ukrajini, Tajlandu ali i da se dogovara nastup u Venecueli. S druge strane ruski Kanal jedan nije prenosio dodelu Oskara, zbog izveštavanja oko situacije na Krimu, već je bio najavljen snimak. Kritičari Moskve kažu da je ovakva odluka možda bila politički motivisana zbog govora nagrađenih koji su mogli da pomenu situaciju u Ukrajini, kao što je to uradio Leto. V. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari