Može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću? (VIDEO) 1Esad Landžo

Može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću? Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za delo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovečnosti?

Ovo su pitanja koja muče glavnog protagonistu dokumentarnog filma „Neoprošteno“, koji se emituje sutra, 30. aprila na programu Al Jazeeri Balkans u 17.05, a reprizira u 23.05.

Esad Landžo zvani Zenga, rođen je 1973. godine, bošnjački čuvar logora u kojem su bili zatočeni i mučeni srpski civili, 1992. godine.

Esad je, kako navodi Al Jazeera u najavi, godinama bezuspešno tražio odgovore na ova pitanja. Odlučio je pokušati još jednom. U jesen 2015. godine, gotovo 25 godina nakon početka rata, Esad se vraća kući i na mesto svog zločina u Bosni. Shvata da mu je to putovanje poslednja prilika da se oslobodi svojih demona i pronađe mir.

Mora tražiti oproštaj od onih koje je izdao i najviše povredio, ali i od sebe samoga. Bez oproštaja se nikad neće moći vratiti normalnom životu.

Može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću? (VIDEO) 2
Esad Landžo: Bošnjački čuvar logora u kojem su bili zatočeni i mučeni srpski civili 1992. godine

Za razliku od mnogih drugih ratnih zločinaca, Esad priznaje da nikad nije bio prisiljen počiniti te zločine, a opet ih je izvršio. Svestan je da se mora suočiti s bolom preživelih i nada se da će im  pomoći da nastave sa životom. U filmu upoznajemo Esadovu porodicu, žrtve i njihovu rodbinu.

Film je bio dio selekcije „Last Minute Cinema“ i emitovan je na otvaranju prvog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans koji je održan od 21. do 25. septembra 2018. u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari