U Egiptu su juče održani parlamentarni izbori kojima je prethodio obračun sa glavnim opozicionim pokretom – Muslimanskom braćom i nezavisnim medijima, kao i sukobi sa SAD zbog zabrane prisustva stranih posmatrača.

Muslimanska braća su pre 60 godina stavljena van zakona, a njihovi kandidati na izbore izlaze kao nezavisni. U Egiptu, zemlji sa oko 80 miliona stanovnika, ima 41 milion registrovanih birača, ali je izlaznost tradicionalno mala – oko 30 do 35 odsto. Očekuje se da će vladajuća Nacionalna demokratska partija predsednika Hosnija Mubaraka zadržati većinu u novom sazivu parlamenta koji će imati 508 mesta.

Islamski pokret Muslimanska braća je na prethodnim parlamentarnim izborima 2005. godine postigao neočekivan uspeh, osvojivši petinu mandata, ali je taj pokret oslabljen posle obračuna vlasti, pa je malo verovatno, smatra agencija AP, da će Muslimanska braća ponoviti taj rezultat. Više od 1.000 pristalica Muslimanske braće uhapšeno je tokom izborne kampanje, a policija i naoružane bande prekidale su njihove predizborne skupove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari