Inicijativa za pomirenje unutar Islamske zajednice u Srbiji i stvaranje jedinstvene institucije svih muslimana u ovoj državi ponovo dobija ubrzanje. Članovi Inicijativnog odbora za pomirenje više nisu anonimni. Javnosti su se predstavili saopštenjem sa jasnom porukom da ne zagovaraju formiranje treće već jedinstvene IZ.

O stvaranju jedinstvene IZ ponovo bi da razgovara i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić. U javnost je procureo dokument, koji je pre 17 dana reis-ul-ulemi IZ BiH Huseinu Kavazoviću uputio muftija Zukorlić. Reč je o zaključcima koje je Mešihat IZ u Srbiji doneo na svojoj sednici prilikom „razmatranja inicijative za razgovore o vraćanju jedinstva IZ“. Trinaest zaključaka, ispod kojih stoji potpis predsednika Mešihata IZ u Srbiji muftije Zukorlića, su uslovi koji se postavljaju reis-ul-ulemi Kavazoviću.

Mešihat se izjasnio da podržava svaku inicijativu koja može da doprinese jedinstvu. ali pod uslovom da u tome ne mogu da učestvuju oni koji su „učestvovali u pokušaju njenog razbijanja 2007.“, a to su bivši premijer Vojisla Koštunica, predsednik Dijaneta Turske Mehmed Gormez, ministar Sulejman Ugljanin i kasnije priključeni aktuelni potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. Od reisa Kavazovića se zahteva da odbaci „sve pritiske Uprave za verske poslove Turske (Dijaneta)“ i na taj način zaštiti IZ i muslimane od tih pritisaka, a od turskog premijera Taipa Erdogana da „preduzme potrebne mere“ protiv vrhovnog poglavara muslimana u toj zemlji Gormeza „koji zloupotrebljava položaj mešajući se u unutrašnje stvari ovdašnje IZ“. Od svog vrhovnog poglavara u Sarajevu zahteva da preuzme odgovornost i rizike „prihvatanja razgovora o vraćanju jedinstva“, da u grupi za razgovore ne mogu da učestvuju oni koji su učestvovali u razbijanju. Osim, razgovora ta grupa „nema nadležnost da donosi bilo kakve odluke“, da se razgovori vode u okvirima Ustava islamskih zajednica BiH i u Srbiji (IZ u Srbiji ima Statut, IZ Srbije Ustav- p.a.), da svako rešenje mora da podrazumeva Sandžak u celini (muftija Zukorlić ima intenzivnu aktivnost i u opštinama u crnogorskom delu Sandžaka -p.a.). Mešihat IZ u Srbiji neće prihvatiti nikakav oblik „relativiziranja izdaje iz 2007“, niti bilo kakve aktivnosti „kojima bi se neposredno ili posredno amnestirali učesnici pokušaja razbijanja IZ pre potpunog vraćanja jedinstva“.

Ovo telo ostaje dosledno poštovanju fetve koju je bivši reis-ul-ulema Mustafa Cerić, prošle godine u oktobru na kraju svog dvodecenijskog mandata, izrekao protiv reis-ul-uleme IZ Srbije Adema Zilkića i od Rijaseta IZ BiH i drugih organa zahtevaju da to poštuju. Inicijativa za pomirenje je okarakterisana kao „zlonamerna i destruktivna“, pa se od reisa Kavazovića i njegovih saradnika zahteva prekidanje svake komunikacije. U poslednjem, trinaestom, zaključku postavljen je zahtev da se ne stvori ambijent da se „graditelji i nosioci dvodecenijskog razvoja ove Zajednice kažnjavaju, a njeni rušitelji i destruktori nagrađuju“.

Pominjanje radne grupe za vođenje razgovora o stvaranju jedinstvene IZ u Srbiji u zaključcima, za neupućene je bilo veliko iznenađenje. Naime, pre dva meseca na iftaru koji je u Turskoj priredio Gormez dogovoreno je formiranje radne grupe koju će činiti po dva predstavnika Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Turske i po jedan predstavnik IZ u Srbiji, IZ Srbije i Inicijative za pomirenje. Zadatak je da radna grupa završi razgovore o uspostavljanju jedinstva IZ u Srbiji do polovine narednog meseca, do Kurban bajrama i da izveštaj podnese reis-ul-ulemi Kavazoviću.

Inicijativa o vraćanju jedinstva IZ u Srbiji našla se i na dnevnom redu sednice Rijaseta IZ BiH, održanoj pre dva dana, ali i ultimativni zaključci Mešihata IZ u Srbiji. Kako se navodi na sajtu vrhovnog tela IZ BiH izražen je trajni inters i opredeljenje za očuvanje jedinstva zajednice muslimana u Srbiji, Dijanetu Turske je odato priznanje zbog podrške u traženju rešenja za prevazilaženje problema između dve IZ u Srbiji. Da se ne prihvataju nikakva uslovljavanja, potvrda je i zaključak da reis-ul-ulema „ne može biti limitiran stavovima nižih organa IZ“.

Inicijativa o pomirenju dve IZ pre dve godine pokrenula je Turska i tada je Sabor IZ BiH podržao nacrt sporazuma pripremljenog u Ankari, Prvi pokušaj je propao, pa je to pitanje ponovo pokrenuto početkom ove godine. Inicijativni odbor ima 10 članova, po pet iz obe IZ. Imena onih koji intenzivno rade na uspostavljanju jedinstva postala su poznata javnost: mr Muhamed Demirović, koji se često pominje kao budući vrhovni poglavar muslimana u Srbiji, mr Bekir Makić, do pre par meseci predsednik Uleme i direktor Ureda za Hadž IZ u Srbiji, Nedžad Hasanović, direktor Škole Kurana časnog IZ u Srbiji, Jakub Leković, bivši šef kabineta reis-ul-uleme IZ Srbije Adema Zilkića, mr Senad Halitović u glavnoj novopazarskoj džamija – Arap džamiji, Haziz Dacić, imam u glavnoj džamiji u Sjenici, Sabit Šaćirović, glavni sjenički imam, Sead Islamović, novopazarski imam i predsednik NVO „Put sredine“,veroučitelji Edin Mujović i Mensur Hodžić, Faruk Imamović, imam u Tutinu i Amir Dautović, profeser u Medresi IZ u Srbiji. Članovi Inicijativnog odbora tvrde da za svoje aktivnosti imaju podršku oba vrhovna poglavara muslimana u Turskoj i BiH – Gormeza i Kavazovića, ali i da bi do kraja godine trebalo da bude završen ceo posao oko stvaranja jedinstvene IZ i da bez svojih pozicija ostanu muftija Zukorlić i reis-ul-ulema Zilkić.

Zukorlić se otcepljuje?

Naš izvor iz redova članova Mešihata IZ u Srbiji, tvrdi da su se na sednici, na kojoj su doneti ovi zaključci, čule i negativne konotacije na račun reisa Kavazovića. Analitičari ne isključuju ni mogućnost da ako situacije ne krene željenim tokom da muftija Zukorlić pokuša odvajanje od IZ BIH, jer „ubrzano menja kadrove na terenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari